Kincseket rejtő Aggtelek – a Koltay házaspár mindennapjai

majort
2022. 04. 02., szo – 08:34

Az emberek több okból választhatják a vidéki életet. Van, aki a nyugalom és a tiszta levegő miatt, akad olyan, aki addigi életének akar hátat fordítani. És vannak olyanok is, akik egyszerűen az álmaikat szeretnék valóra váltani. A Koltay házaspár életében azt hiszem, mindegyik szempont kicsit szerepet játszott, amikor is a fővárosból a festői aggteleki karsztvidékre költöztek.


Ha ez ember Borsod-Torna-Gömör vidékén jár, biztos lehet benne, hogy találkozik a méltán híres és kedvelt Koltay házaspár nevével, házi készítésű termékeik, különleges portájuk és az ott szervezett programok, elhivatottságuk a vidék iránt tették Őket ismertté. Én is a vidék értékeit kerestem, minőségi helyi termékeit, amikor a helyi Leader akciócsoport ajánlására megtaláltam őket. Személyesen találkoztunk aggteleki az otthonukban.  


Gábor, kérlek mesélj, hogy indult a történetetek? 

-    A történetünk ott kezdődött, hogy két fővárosi ember hátat fordítva a rohanó, zajos, zsúfolt világnak, elindult otthont keresni olyan hazai tájakra, ahol minden szépségével és nyugalmával él a természet.
Könnyen rátaláltunk Aggtelekre, ami a nyugalom szigete számunkra, s ahol a természet közelsége, a levegő, a környezet tisztasága mellett, kedves, segítő, befogadó emberekkel találkoztunk. Nem véletlen, hogy ezen a helyen a világörökségi helyszínként, Nemzeti Park működik.

Mínuszból indultak, ma pedig már elmondhatják, hogy amiből élnek, az egyben a hobbijuk is. A siker mögött azonban rengeteg munka van. 


Mi a küldetésetek, ha szabad így kifejeznem?

- Az általunk megtapasztalt csodából szeretnénk, ha vásárlóink is részesülnének. 
Arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtjük, feldolgozzuk, bemutatjuk mindazt az értéket, ami lábaink előtt hever, s amelyen nem szabad megszokásból átlépni.
Kötelességünknek érezzük, hogy az idelátogató városlakóknak és a jövő nemzedékének megmutassuk azokat a kincseket, amit ez a vidék rejt.


Krisztina és Gábor manufaktúra jelleggel dolgoznak, ketten végeznek el minden feladatot. Terveik között szerepel a bővülés, de csak módjával, mert szeretnék elkerülni az ipari termelés sodrását. 


Krisztina, hogy néz ki Nálatok a munkamegosztás?

- Tevékenységünket családi vállalkozás keretei között végezzük, én, mint kereskedő, virágkötő–dekoratőrként, Gábor agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, gombavizsgáló szakellenőrként a gombák tartósításával, szárításával, változatos elkészítési eltevési módjával foglalkozik.


A munka mellett van erejük a hagyományok ápolására, továbbadására is. 
Gábor lelkesen mesélt nekem arról, hogy mi minden található az udvarukon és azoknak milyen funkciókat szántak. 

-    Azonnal beleszerettünk a telekbe, amikor megláttuk. Itt ugyanis minden együtt volt: parasztház, csűr, kút, istálló, gyümölcsöskert. Igyekeztünk a portát ahogy lehet, élővé tenni. Az volt a célunk, hogy a turisták megtekinthessenek egy igazi parasztportát, ahol az ember és a természet teljes összhangban van. Néhány éve elkezdtünk szervezni koncerteket és más előadásokat is a csűrszínpadon, valamint kiállításokat az istállógalériában. A Gömör-Torna Fesztivál helyszíneként is működtünk már, valamint szerveztünk egy Gömörországról szóló népmesemondó versenyt is.

Krisztina, a lekvárfőzés hogyan kezdődött és mitől különleges a Te lekvárod? 

-    Gyermekkoromból fel tudtam idézni pontosan a nagymamám speciális kajszibarack-lekvárjának ízét. Rájöttem, hogy egyedül én emlékszem a családban arra, hogy nagyi a barack megtisztított magját is belefőzte a lekvárba, és attól kapta azt a semmihez sem fogható aromáját. Ezután kezdtem el kísérletezni sommal, kökénnyel, bodzával és csipkebogyóval is.


Krisztináról ma már elmondható, hogy a hazai erdeigyümölcs lekvár készítés egyik nagy szakértője, akinek a lekvárfőzés nem nagyüzem, hanem igazi szertartás, melybe szívét, lelkét is „belefőzi”. Ehhez – elmondása szerint – nagy türelem, kitartás és precizitás szükséges. Az adalékanyagok szóba sem jöhetnek nála, cukor is csak mérsékletesen. Valamint elárulta nekem azt is, hogy az erdeigyümölcsöket nemcsak az ízük miatt érdemes fogyasztani. A bodza köhögéscsillapító, vérnyomás szabályzó, enyhe vízhajtó, a kökény például általános roboráló, immunerősítő hatású, a som a vérképző szerveket erősíti. 


Krisztina és Gábor tehát szép példája annak, hogy a vidéki élet  csodálatos és ha az ember igazán meg szeretné valósítani az álmait, akkor bármi lehetséges. Náluk összhangban van a természet szeretete, a hagyományőrzés és az egészséges életmód támogatása. 


Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: Darabos György