Népszerűek a decsi bio-kézműves termékek

majort
2022. 03. 25., p – 09:04

A vásárlói preferenciák között Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek a biogazdálkodók termékei. Nemcsak a szántóföldi gazdálkodás területein erősödik a bio/öko termékek aránya, mára egyre népszerűbbek az ilyen módon előállított kézműves termékek is. A Tolna megyei Decsen Takács Gyöngyi és lánya Marika a folytatnak biogazdálkodást.


Bio körülmények között megtermelt gyógy- és fűszernövényekből készítenek tartósító-, ízfokozó-, színező- és adalékanyag mentes szörpöket, szirupokat, fűszersókat, eceteket, szárítmányokat.


A gyógynövényszörpök cukorral és cukormentesen – eritrittel és steviával – készülnek. A tartósításuk hőkezeléssel történik. Számos gyógynövényszörp található meg kínálatukban, úgy cukros, mint cukormentes változatban: levendula, levendula citromfűvel, levendula mentával, levendula rózsával, citromfű, menta, bodzavirág, hársfavirág, fenyőrügy, aranyvessző, csalán, diólevél. Készítenek szörp összeállításokat is, ilyenek „A három testőr” fantázianevű  bodzavirág, hársfavirág, fenyőrügy készítmény, vagy „A legjobb barát” elnevezésű aranyvessző, csalán, diólevél szörp. Kínálatuk folyamatosan bővül, újdonságuk a zöld dió szörp, valamint a cickafark szörp.


A szirupok gyógynövény hozzávalóit maguk termelik meg, ilyenek a levendula, bodzavirág, menta, aranyvessző, cickafark, tyúkhúr, pásztortáska, kerek repkény, kakukkfű. Fűszersóik: „Az élet sója” (natúr parajdi sóval), „Levendulás fűszersó” (himalája sóval), és a „Medvehagymás fűszersó” (natúr parajdi sóval).


Marika, a marketinges feladatokat látja el. Édesanyjával Gyöngyivel, sok szeretettel igyekeznek, minél több kedves vásárlóval megismertetni egészséges készítményeiket. Bíznak abban, hogy van jövője vállalkozásuknak és a biogazdálkodásból származó termékek egyre nagyobb népszerűségének tendenciája megerősíti, és akár bővíthetővé teszi a vállalkozást.


Az egészségtudatosság terjedése pedig  egy általánosan megfigyelhető trend, a tudatos élelmiszerfogyasztás előretörésének részeként is értelmezhető. Ezt megerősítve a táplálkozással kapcsolatos hazai felmérések is azt mutatják, hogy a fogyasztott élelmiszer esetében – ízletessége mellett – egyre inkább előtérbe kerül az is, hogy mennyire egészséges, vegyszermentes a táplálék.


Szerző: Szigeti Tamás 
Fotó: Szigeti Tamás