A Kistóvölgyi tanyán kiváló tejtermékek kerülnek ki a gondos háziasszony kezei alól

majort
2022. 03. 14., h – 10:06

Az ország legnagyobb külterületével rendelkező városa Hódmezővásárhely egyik tanyáján, a Kistóvölgyi tanyán tejtermelő gazdaság működik, ahol számos finomabbnál-finomabb tejtermék kerül ki a gondos háziasszony kezei alól. Egy tehén tartásából nagyszámú szarvasmarha állomány alakult ki a tanyán. Kézműves tejtermékeik már megtalálhatóak a helyi és a környező települések piacain.


A Kistóvölgyi tanyáján kerestem fel a Paplukács családot. A háziasszony Icuka mutatta be számomra, a mindennapjai nagy részét kitevő, tejtermék készítés fontosabb momentumait, körülményeit. 


1989 óta laknak tanyán. A kezdetektől fogva tartottak haszonállatokat. Először libatartással, hízlalással, majd sertés tartással foglalkoztak, de végül nem találták meg számításukat. Az általuk művelt gyep területeket hasznosítva ezt követően kezdtek el a szarvasmarhatartással foglalkozni. Először egy magyartarka tehenet fejtek, majd 19 tehén került a gazdaságukba. Ma már a hús marhákkal együtt megközelítőleg 150 darab állattal foglalkoznak. 


Eleinte csupán a család részére készültek sajtok és más tejtermékek, de aztán az előállított mennyiség lehetőséget adott a piacokon való megjelenésre is. Ez öt éve történt. 


Két éve állt munkába, az árusító autó, melyben hűtött munkapult, kishűtő és elég hely található a hűtött nyers tej tárolására és árusítására. Naponta 300-500 liter tejet dolgoznak fel. Készül kézműves túró, joghurt, trappista sajt, parenyica és ízesített sajtok, feta és mozzarella. 


Az elmúlt években számos fejlesztést megvalósítottak, főleg önerőből, de kihasználták a Leader program és a Tanyafejlesztési Program fejlesztési lehetőségeit is. Termékeiket a környező települések kistermelői piacain árusítják elsősorban, Fábiánsebestyénben, Nagymágocson, Székkutason és Vásárhely piacain. 


Icuka nem használja a közösségi média felületeket, termékeinek jó híre, szájról-szájra terjed. Korábban próbáltam vele beszélni a vasárnapi piacon, de minden alkalommal hosszú sor állt nála, így jobbnak láttam tanyájukon felkeresni. Álma egy teljesen új sajtfeldolgozó kisüzem kialakítása, bízik benne, hogy a következő években, ennek megvalósítására lehetőségük lesz. 
 
Forrás: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt