Közösségbe szerveződtek a kovászolók Csepregen

majort
2022. 03. 13., v – 07:02

Az elmúlt évek karanténos időszakai sokakat indítottak arra országszerte, hogy megpróbálkozzanak a hagyományos otthoni kenyérsütéssel, illetve a házi kovászneveléssel. Így volt ez a Vas megyei Csepregen és környékén is, de itt hamarosan közösségbe is szerveződtek a kovászolók. Eleinte online fórumot hoztak létre, aztán nemrégiben ingyenes workshopot tartottak a művelődési házban. 


A létrehozott online platformon is rendszeresen megosztották már a tapasztalataikat, bemutatták eredményeiket egymásnak a csoporttagok. A most megszervezett összejövetelen már személyesen is lehetősége volt minderre a szépszámú közönségnek. A főszervezők, Tájmelné Tóth Mária Mia és Pék Ildikó részletesen bemutatták a legfontosabb lépéseket, fogásokat az érdeklődők számára. A workshop szakmai koordinátorának Soproni Attilát, a több díjat nyert, neves csepregi kézműves pékség vezetőjét kérték fel. 


Bemutatták a hagyományos dagasztást, a szirom- és a göngyölőhajtogatást, a vekni- és cipóformázást, a különböző kovászokat, melyikből lehet kenyeret, melyikből kalácsot, kuglófot, zsemlét, kiflit sütni. A színpadon kiállított kész kenyereket megszegték, mind más volt: köztük paradicsomos, sárgarépás, burgonyás ízesítésű is. 


A sütésről szólva a megfelelő edényre helyezték a hangsúlyt, mely lehet öntöttvas lábos, de jénai tál is, lényeg, hogy zárt legyen és teret adjon a növekvő kenyérnek. Ha valakinek nincs kemencéje, a sütés 250 Celsius-fokra előmelegített sütőben is működik, helyben ezt ki is próbálták. 


Soproni Attila, a szakértőnek felkért jó nevű pékmester a sok sürgő-forgó asszony között így fogalmazott: „Én ide tanulni jöttem. Habár több évtizedes tapasztalatom van a szakmában, ez egy olyan műfaj, amelyben mindenkinek lehet egy trükkje, fortélya, amit alkalmazva még jobb lehet a kenyér. Minden sütés más, mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez is, mindig módosítani kell a végeredmény érdekében. Egymástól rengeteget lehet tanulni.”


Ziembicki Erzsébet, a workshopnak otthont adó kultúrház igazgatója megfogalmazta: a helybeli kovászolók körén kívül itt és most létrejött még egy kovászközösség is azzal, hogy mindenki hazavihetett egy darab kovászt az otthoni sütéshez.


Szerző: Zágorhidi Czigány Ákos
Fotó: Zágorhidi Czigány Ákos