Uniós Ökológiai Díjak: elismerés az uniós ökológiai értéklánc kiválóságainak

majort
2022. 02. 22., k – 14:45

Az ökológiai gazdálkodás, akvakultúra és élelmiszeripar térnyerése nagymértékben hozzájárul a vegyipari műtrágyák, a növényvédő szerek és az antimikrobiális szerek használatának csökkentéséhez, és kedvező hatást gyakorol az éghajlatra, a környezetre, a biológiai sokféleségre és az állatjólétre. Így az ökológiai termelés kulcsszerepet játszik az európai zöld megállapodás, „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia és a biodiverzitási stratégia célkitűzéseinek elérésében. Ezért a Bizottság kitűzte célul, hogy 2030-ra az ökológiai gazdálkodással megművelt uniós mezőgazdasági földterületek aránya elérje a 25%-ot, és jelentősen növekedjen az ökológiai akvakultúra szerepe.


E cél elérése érdekében a Bizottság 2021 márciusában elfogadta az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési tervet. Ez a cselekvési terv abból indul ki, hogy az ökológiai termelés ösztönzése érdekében növelni kell az ökológiai termékek iránti fogyasztói keresletet. Ehhez többek között arra van szükség, hogy a közvélemény jobban tisztában legyen az ökológiai termelés jellemzőivel és előnyeivel.


E célból a cselekvési terv részeként a Bizottság éves díjversenyt indít az ökológiai értéklánc kiválóságának elismerésére. A díjakkal a legjobb és leginnovatívabb ökológiai szereplőket kívánjuk jutalmazni, és ezáltal hozzájárulni a mezőgazdaság környezetre és éghajlatra gyakorolt hatásának csökkentéséhez, valamint a biodiverzitási stratégia és „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia megvalósításához. A díjversenyre első alkalommal 2022-ben kerül sor.


Az ökológiai termelést elismerő díjverseny keretében hét kategóriában nyolc díj kerül kiosztásra. A díjakkal az ökológiai értéklánc különböző szereplőit ismerik el – azokat a kiemelkedő szereplőket, amelyek kiváló, innovatív, fenntartható és inspiráló projektjeikkel valódi hozzáadott értéket teremtenek a fogyasztók és a társadalom számára. 

  • A legjobb női és a legjobb férfi ökológiai mezőgazdasági termelő
  • A legjobb ökológiai régió
  • A legjobb ökológiai város
  • A legjobb biokörzet
  • A legjobb ökológiai kkv
  • A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő
  • A legjobb ökológiai étterem

A díjak nem járnak pénzjutalommal. A díjkiosztásra szeptember 23-án, az Uniós Ökológiai Napon kerül sor.


A pályázatok benyújtása 2022. március 25-től lehetséges.


További információ és a pályázati adatlapok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_hu

Forrás: ec.europa.eu
Fotó: Unsplash