Gádorosi Húsműhely – Hagyomány új stílusban

majort
2022. 02. 11., p – 09:36

A Gádorosi Húsműhely története érdekes, hisz folyamatosan megújul és fejlődik. Több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött Gádoroson egy bérelt üzlethelységgel, ami korábban is húsboltként üzemelt, de nem működött megfelelően, e-miatt a tulajdonos új bérlőt keresett. 


Giballa Titusz pedig éppen váltani szeret volna a műszaki területről a kereskedelem felé, és munka után nézelődött friss műszaki/gazdálkodási diplomával. Arra gondolt, hogy ezt a kis boltot lehetne jobban is üzemeltetni így a menyasszonyával - mára már feleségével – egyeztetve arra jutottak, hogy bérelje ki az üzletet és próbálják meg ők üzemeltetni. 


A rokonságuk volt segítségükre, elsősorban az anyósa, akinek több évtizedes bolti-kereskedelmi tapasztalat volt a háta mögött és így az ő támogatásával bátrabban mertek belevágni az új vállalkozásba.


Kezdetben csak üzletként működtek és minden árut vásároltak, amivel a vevők nagy része elégedett volt, de gyakran hozzátették, hogy az otthoni az igazi és hogy itt ezeket a termékeket Gádoroson máshogyan készítik. Innen jött a következő ötlet, hogy termékeket az itt élő emberek ízvilágához kellene igazítani. Először a beszerzéssel próbálkoztak több-kevesebb sikerrel, majd a termékek gyártása következett a vásárlók és helyi lakosok bevonásával. Létre jött a brand Gádorosi Húsműhely néven és gyártásivezetője is lett: Kunos László. Ezt egy pályázat keretein belül tudták megvalósítani egy új gádorosi telephelyen, ahol a marginális tevékenységeikre is engedélyt kaptak.


Minden jól működött, az emberek szerették az általuk gyártott sertéshúsból készült füstölt, főtt és sült termékeket. Hamar körvonalazódni látszott azonban, hogy ugyan kiváló központi helyen vannak a faluban, a növekvő mennyiségi igényeket viszont nem tudják kielégíteni a hely szűkössége miatt. Ezért a feleségével, 2018-ban újra gondolták a vállalkozásukat és kilépve a régi családi vállalkozásból új helyre költöztek, ahol már megfelelő területen tudtak önállóan dolgozni, és az értékesítés mellett a feldolgozásra és húsnagykereskedelemre is nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni. 


A Gádorosi Húsműhely célja az lett, hogy a helyi gasztronómiai értékekere és hagyományokra támaszkodva „Helyben minőséget” filozófiát képviselje és a régió meghatározó márkájává váljon, amire az itt élő és a vállalkozásban dolgozó emberek büszkék lehetnek. Az elmúlt évben a márkanevük, illetve a logójukat magyar és nemzetközi téren is levédték és oltalom alatt áll. 


Jó érzéssel tölti el őket, hogy az embereknek helyben munkát, fizetést, közösséget és értéket tudnak biztosítani. A gyártáshoz szükséges alapanyagokat helyből, illetve a környékről szerzik be, szoros kapcsolatban vannak a helyi önkormányzattal és kistermelőkkel, állattartókkal, gazdaságokkal. Pl.: a fokhagyma, élő sertés, fűszerpaprika nagy részét is a helyi önkormányzat programjaiban állítják elő, így szinte minden helyi alapanyagokból, helyben készül. Ez azt eredményezi, hogy az ökológiai lábnyomuk is igen kicsi amire nagyon büszkék. 


Rengeteg visszajáró vásárló és partnerük van Gádoroson kívülről is, sőt néha Franciaországból, Németországból és Angliából is kapnak elismerő telefonhívásokat, hogy kóstolták a termékeiket és végre olyan ízeket éreztek, mint amilyeneket már régen nem. Ezek a pozitív visszajelzések mindig jó érzéssel töltik el a Gádorosi Húsműhely dolgozóit és motiválják őket új gondolatokra, tervekre a jövőt illetően. 


Terveik között szerepel egy reggeliző rész kialakítása, ahol sült és főtt termékeiket fogyaszthatják a hozzájuk betérő kóstolni és reggelizni vágyók. De törekednek arra is még több kiskereskedelmi üzletben legyenek elérhetőek a termékeik. 
 
Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert