Megújul a 120 éves Zselici Csühögő

majort
2022. 01. 29., szo – 09:27

Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül már csak kettő üzemel 600 milliméter nyomtávolságon. Köztük 120 éve üzemel rendkívüli népszerűséggel a Zselici Csühögő, melynek felújítási munkálatai 2022 elején kezdődnek meg. A Kisvasutak Baráti Köre tagjai 2021 decemberében még tettek egy utolsó utat a legendás vasúton, mielőtt pihenőre vonult a felújítás miatt.


Magyarországon a személyszállítást is végző kisvasutak közül csak a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Almamelléki Állami Erdei Vasút üzemel 600 mm nyomtávolságon. Ez utóbbi a Zselici Csühögő, amely idén ünnepelte 120 éves születésnapját.
1976 végéig jelentős áruszállítás is folyt a vonalon. Mára a Dél-Dunántúlon a Zselic dombjai között található, több mint egy évszázados vasúti pálya erősen elavult. A Mecsekerdő éppen ezért 2022 első felében felújítja a fővonali pályát és tartozékait, korszerűsíti az állomásépületet, új, ám korhű, faszerkezetű fedett várót épít és egy új kiállítást is kialakít.


A vasút gördülőállománya is bővül: a megújult pályán az eddigi kettő helyett már három nyitott vasúti személyszállító kocsi áll majd az utazóközönség rendelkezésére.


Forrás: Sokszínű Vidék
Fotó: Magyar Nemzet