Megnyílt a 40. Agromash Expo és Agrárgépshow

majort
2022. 01. 27., cs – 12:22

A nemzetközi négynapos vásárt Budapesten a Hungexpo területén 18 ország 350 kiállítójának részvételével rendezik meg. A nemzetközi szinten is elismert szakkiállításon a gazdák és a gyártók megismerhetik a mezőgépipar csúcstermékeit, a technológiafejlesztés irányait, a magyar mezőgépgyártás új fejlesztéseit, és a mezőgazdasági gépellátás lehetőségeit. 


A hivatalos megnyitóünnepségen a Hungexpo vezérigazgatója Ganczer Gábor köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Ezután Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte az ország legnagyobb fedett gépipari rendezvényének résztvevőit. Kiemelte: a mai kor agrártechnológiája jelentősen túlszárnyalja a korábbi korok színvonalát. Az agrárdigitalizáció terén, a NAK TechLab programja is a hazai gazdák szerkezetváltását és modernizációját célozza, tette hozzá. Az új digitális megoldások pedig a hatékonyság növelése mellett a termelékenységre és az eredményességre is jó hatással vannak.


Az idén 40 éves rendezvény egy ereje teljében lévő mezőgazdaságot mutat be, mondta el ezt követően Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A politikus szerint a hazai agrárium valódi korszakváltáson megy keresztül. Az innováció a járványhelyzettel küzdő mezőgazdaságunk előre vivője, a nemzetközi piaci igényeknek való megfelelés pedig a hazai mezőgazdaság útja. Az energiaválság is az együttműködés fontosságára mutat rá, emelte ki. Az elmúlt időszakban a magyar mezőgazdaság érdemi fejlődésen ment keresztül. A hazai agrárium termelékenysége 2010-ben még az EU átlagának csupán 45 %-a volt, ez az adat ma már 66 %. A magyar kormány soha nem látott forrásokkal segíti az agráriumot és a vidékfejlesztést, a beruházási források pedig új dimenziókat nyitottak meg a hazai gazdálkodók előtt, amire büszkék lehetünk, hangsúlyozta a politikus majd hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt.


Újdonság az idei kiállítás tematikájában, hogy "Gazda Fórum" színesíti az expót tanácsadással, konferenciaprogramokkal és szekcióülésekkel. A szakmai programok témái főként a képzést, a kutatást, a fejlesztést, a támogatásokat és az agrárium aktuális kérdéseit érintik.


Forrás: agrotrend.hu
Fotó: agrotrend.hu