A pálinka történetét mutatja be az új keszthelyi kiállítás

majort
2021. 10. 10., v – 10:35

A pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb kiállítása. Az október 1-én nyílt időszaki tárlat a pálinkafőzés eszközeit is felsorakoztatja, valamint bemutatja, hogyan változott a pálinka szerepe az ember életében.


A külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer, a pálinka. Így tartották régen és így tartják ma is. A pálinka népi gyógyászatban való szerepét, az egykor használt füveket, alapanyagokat, a népi gyógymódokat és eszközöket mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.  Az Élet vize címet viselő tárlat anyaga öltözékekkel, régi fotókkal is szemlélteti a párlat készítését, felhasználását, a rettegett betegségekben való alkalmazását. Megismerteti azokat az eszközöket is, amiket napjainkban is használnak lepárláshoz és kiváló minőségű pálinkát lehet készíteni.  Az évszázadokon átívelő pálinka történetének bemutatása szorosan kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja prevenciót célzó programjaihoz.


“A tárgyi anyagok szempontjából, arra törekedtünk, hogy együttműködjünk más múzeumokkal is. Ezért a Pénzügyőr-és Adózástörténet Múzeum anyagát, illetve a Göcseji Múzeum készletét is bevontuk a kiállított tárgyak közé.” – mondta el Molnár Csenge, a Balatoni Múzeum munkatársa.


A  kiállítás ünnepélyes megnyitóján Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere beszélt a magyar ember egyik büszkeségéről, annak évszázados múltjáról, kultúrában betöltött szerepéről.


“Első pillanatban meghökkentő, hogy a kiállítás a pálinkáról szól. Aztán amikor ezen elgondolkodik az ember, akkor az jut az eszébe, hogy hagyomány, tapasztalat és hungarikum a pálinka. Mindezeket, ha végig gondoljuk, akkor visszapergethetjük az életünket illetve azon is elgondolkodhatunk, hogy jelen időben mire és hogyan használjuk a pálinkát. Hiszen a népi gyógyászatban is jelen volt és sokszor a mai napig is használjuk a népi gyógyászat elemeit.” – emelte ki megnyitójában Vozár Péterné alpolgármester.


A tárlat anyagát a múzeumbarátok által felajánlott tárgyak is színesítik. A látogató az átfogó kiállításon azt is megtudhatja, hogy a pálinka volt az első érték, ami bekerült a Hungarikum Gyűjteménybe.


“2008-ban született meg a teljes körű szabályozása a szeszesitaloknak az Európai Unióban, ami a pálinkát is tartalmazza, a gyümölcspárlat kategóriában és a törkölypálinkát pedig törköly kategóriában. Amikor 2013-ban a Hungarikum törvényt meghozták és az egész hungarikum mozgalom elindult, a magyarság nemzeti értékeinek, egyáltalán a magyar kulturális értékeinek összegyűjtésére megkezdődött, akkor első számú hungarikumként, az akkor már uniós oltalmat élvező pálinkát választották. Természetesen a törkölypálinkát is.” – adott tájékoztatást Szöllősi Edit, pálinkamester.


Az Élet Vize – A pálinka szerepe a népi gyógyászatban című kiállítás a Balatoni Múzeumban 2022. március 19-ig látható.


Forrás: hirbalaton.hu