Az EU jóváhagyta Magyarország 2022–2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét

majort
2021. 09. 20., h – 10:48

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022. január 1.–2027. december 31. közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét. A magyar regionális támogatási térkép azon első térképek közé tartozik, amelyeket a Bizottság a regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás (RTI) keretében jóváhagyott - olvasható az Európai Bizottság közleményében.


Magyarország regionális támogatási térképe meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.


A felülvizsgált RTI értelmében regionális beruházási támogatásra jogosult magyarországi régiók területén az ország teljes lakosságának 82,09%-a él. E régiók mindegyike az EU leghátrányosabb helyzetű régiói közé tartozik, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 75%-át.


Ezek a régiók a nagyvállalkozásokra vonatkozó következő maximális támogatási intenzitásokkal jogosultak állami támogatásra, az érintett térségek egy főre jutó GDP-jétől függően:

  • Pest, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld régiókban a nagyvállalkozások esetében  50% a maximális támogatási intenzitás;
  • Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókban a nagyvállalkozások esetében 30% a maximális támogatási intenzitás.

Ezekben a térségekben a maximális támogatási intenzitások 10 százalékponttal növelhetők a középvállalkozások beruházásai, 20 százalékponttal pedig a kisvállalkozások beruházásai esetében, ha az érintett vállalkozások induló beruházásainak elszámolható költsége nem haladja meg az 50 millió eurót.


Forrás: Növekedés.hu