A vidékfejlesztési program támogatása Európában egyedülállóan magas

majort
2021. 09. 13., h – 11:35

Nem véletlen, hogy Európában sehol máshol nincsen olyan magas támogatása a vidékfejlesztési programnak, mint Magyarországon – jelentette ki az agrárminiszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben. Nagy István a 19. Csengeri Almanapok megnyitóján elmondta, a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak nemzeti társfinanszírozási mértékét a kormány nyolcvan százalékra emelte fel, ami háromszor nagyobb összeg, mint a korábbi években volt.

A tárcavezető Forján Zsoltnak, a magyar-román határ melletti kisváros polgármesterének egy helyi almafeldolgozó létrehozására tett javaslatára reagálva kifejtette, most is nyitva van egy olyan pályázati lehetőség, amellyel egy ilyen élelmiszeripari üzemet meg lehet építeni.

A kormány akár ötmilliárd forint támogatást is tud adni ahhoz, hogy egy jelentős üzem megvalósulhasson Csengerben – tette hozzá Nagy István. A miniszter szerint a világ értékválságban szenved, keresi azokat az identitási pontokat, amelyekhez viszonyulhat. A magyaroknak azonban megvannak ezek a fontos pontok, a hit, a hagyomány és a kultúra, „innen jön a segítség” – fogalmazott Nagy István.

Az eseményen Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, ezen a fesztiválon a térség legfontosabb termékét, a csengeri almát ünneplik. Minden arról szól, hogy miként tudjuk a magyar vidéki életet élhetővé és gazdaságossá tenni, és lelkületileg magyarnak megtartani – mondta.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda