Miskolc levegőminősége élőben a pmmonitoring.hu weboldalon

majort
2021. 09. 07., k – 12:11

2021. szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen adták át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által koordinált HungAIRy LIFE integrált projekt PM-monitoring rendszerét. Ettől a naptól a nyilvánosság számára is elérhetőek Miskolc részecske – köznyelvben szállópor – szennyezettségére vonatkozó adatok a pmmonitoring.hu honlapon.


A Miskolci Egyetem és Miskolci MJV Önkormányzatának több mint kétéves közös kutató-fejlesztő munkája eredményeként készült el a mérőegység-hálózat és a www.pmmonitoring.hu honlap. A rendszer létrehozásának fő célja, hogy a szakemberek nagy felbontású adatokkal rendelkezzenek Miskolc levegőminőségéről és ezt az információt egyszerű, praktikus, közérthető formában mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Ezért a pmmonitoring.hu honlapon nemcsak az adatokat mutatják be térképes formában, hanem egészségtanácsokkal, további hasznos tudnivalókkal is szolgálnak a levegőminőség javítása érdekében.


Ezen felül a megalapozott szakmai döntések előkészítéséhez is elengedhetetlen a minél részletesebb információk rendelkezésre állása a levegő minőségéről. A rendszer működésének eredményeként nem csupán az érdeklődők tájékozódhatnak környezetük aktuális PM szennyezettségi állapotáról, hanem a fejlesztők reménye szerint beazonosíthatók lesznek a nem regisztrált szennyezőanyag-források, a levegőminőség javítása érdekében beavatkozást igénylő „levegőminőségi gócpontok”. Az adatok feldolgozása segít Miskolc levegőminőségi folyamatainak megismerésében, ezáltal a szennyezettség csökkentéséhez szükséges feladatok meghatározásában.


Az eszközök folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét. Az adatok beérkeznek az egyetemre. Az is fontos információ, hogy a levegő mennyire szennyezett, de a nagyobb kérdés az, hogy egyes mérőpontokon mit lehet annak érdekében tenni, hogy ezek az értékek csökkenjenek. A mérésekkel és az eredmények elemzésével ehhez jutunk közelebb – mondta el Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.


Bozzay Péter, a HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője beszédében elmondta: a következő lépés, hogy minél szélesebb körben ismertté tegyük az adatokat. Idefelé láttam a „Jó Szerencsét” feliratot. Úgy tapasztaltam, azokban a városokban, ahol jól ismerik ezt a bányászköszöntést, nagyobb problémák vannak a légszennyezettséggel. A szmog azonban nem áll meg egy-egy város határánál, ezért is fontos, hogy minél többen szerezzenek tudomást a problémáról és a megoldási lehetőségekről.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Mocsári László, MIKOM