Bemutatták az első üveg palackozott murcit

majort
2021. 09. 04., szo – 08:44

Az új bortörvény augusztus 1-jén lépett hatályba, az új szabályokra való felkészülést egy, 2022. július 31-ig tartó, egyéves átmeneti időszak segíti - mondta az agrárminiszter a budapesti sajtótájékoztatón. Nagy István elmondta, a bortörvénynek köszönhetően zöld utat kapott a murci (az erjedésben lévő bor) forgalmazása.


A tárcavezető hozzátette, az átmeneti időszak első felében a szüretnél és az újborok elkészítésénél még a korábbi ügymenetet kell alkalmazni. Az átmeneti időszak második felében, 2022. január végétől viszont már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe, ezáltal az ágazati adminisztráció informatikai hátterét az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ugyanakkor ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára. Kiemelte, az új szabályok 2022. augusztus 1-től lépnek teljes körűen hatályba. Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációs ügyeiket elektronikusan intézni. Így a központi rendszer alapján azonnal tudni lehet majd, hogy egy adott pincében mennyi és milyen minőségű bor áll rendelkezésre - ismertette a tárcavezető.


Nagy István egyúttal jelezte, a kisebb termelőknél később is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége. Közölte, a szakmai-jövedéki nyilvántartások elektronikus vezetése az átmeneti időszakot követően is csak a legnagyobbak, az éves szinten 20 ezer hektoliternél több borászati terméket értékesítő borászatok számára lesz kötelező. 


A miniszter szerint ez az új termék, a murci, amely rendkívül jó élettani hatásokkal rendelkezik az emberi szervezet számára, a borfogyasztás népszerűsítéséhez is hozzájárul. A korábbiaktól eltérően sem analitikai, sem érzékszervi vizsgálat nem szükséges a murci forgalmazásához, ez megkezdhető a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvány birtokában, forgalombahozatali azonosítóval - jelentette ki az agárminiszter.


Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke elmondta, hogy Magyarországon elsőként használhatják ki az új bortörvény adta lehetőséget, a murci forgalmazását és palackozását. Az általuk palackozott murcit be is mutatták a sajtótájékoztatón. Madaras Zoltán közölte, a kutatóintézet mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Az intézet szőlőfajta gyűjteménye már több mint 1800 tételből áll, ez a világ hatodik, Európának pedig a második legnagyobb szőlő génbankja.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda