Vetőmagból is a hazai a legjobb

majort
2021. 09. 01., sze – 11:44

A hazai klimatikus körülmények között itthon nemesített növényfajták alkalmazkodóképessége kiemelkedő, értékes tulajdonság, ezekre érdemes alapozni a mezőgazdasági termelést fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt a hazai nemesítésű szántóföldi növényfajták népszerűsítésére rendezett konferencián, Gödöllőn.


A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum szakmai eseményén emlékeztetett: hazánk környezeti adottságai kifejezetten kedveznek a kalászos gabonák, a kukorica, egyes fehérje, olaj- és egyéb ipari, valamint a takarmánynövények nemesítésének. Emellett kiváló szakembereinknek köszönhetően világszínvonalú növénynemesítéssel és vetőmag-előállítással büszkélkedhetünk – mondta.


Magyarországon 3,6 millió hektáron folytatunk szántóföldi növénytermesztést, melynek termelési értéke meghaladja a 1200 milliárd forintot. Az államtitkár ezért tartja rendkívül fontosnak a megfelelő fajtaválasztást, az ezt megelőző nemesítést és annak erősítését. Sokat tettünk annak érdekében, hogy a termelést technológiai oldalról erősítsük, segítsük. Támogatjuk a precíziós technológiára történő átállást, a termények szárítását és tárolását szolgáló kapacitások megújítását. A növénytermesztésben emellett erős és stabil piaci kapcsolatok épültek ki, amelyek révén eredményesen tud működni a szántóföldi növénytermesztés, de mindez mit sem ér, ha nem megfelelő fajtákat használunk a termelésben – fogalmazott.


Feldman Zsolt a technológiai háttér biztosítása és fejlesztése mellett mindennek az alapjával, a vetőmaggal, annak előállításával kapcsolatban kiemelte: a nemesítésnek a szélsőségesebbé váló időjárási körülményekre, az átlaghőmérséklet emelkedésére, a változó csapadékeloszlásra, és a különféle kártevők megjelenésére is reflektálnia kell, az itthoni viszonyokhoz adaptált megoldásokat kell találnia. Ezért is fontos, hogy felhívjuk a hazai nemesítés eredményeire és sikereire a figyelmet. A vetőmag az egyik leginkább munkaerőigényes, tudásközpontú és innovatív területe az agráriumnak, amely versenyelőnyt jelenthet a világpiacon.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda