Nádudvar örökül kapta a népi kultúra éltetését

majort
2021. 08. 25., sze – 18:31

Hungarikum bemutatótér és konferencia terem nyílt a Hortobágy-széli kisvárosban „A puszta művészete – Nádudvar élő múltja” címmel. Az állandó hungarikum bemutatótér és konferencia terem az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárban látogatható, bepillantást engedve a régi paraszti kultúra és népi mesterségek remekeibe.


Nádudvar ősi település, nevét az árterekben előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Első írásos említésére 1212-ben bukkanhatunk. A mintegy 300 éves múltra visszatekintő fekete kerámia korábban itt a mindennapok kelléke volt, amivel hírnevet vívott ki magának a város. Mára jobban előtérbe került a népművészeti szerepe, ezáltal idegenforgalmi jelentősége. A település igen gazdag a régi paraszti kultúra emlékeiben a népi mesterségek, a pásztorművészet ápolásában. A magas színvonalú hagyomány ápolásra jellemző, hogy számos népművész dolgozik a városban. A fazekas-, a kulacsos-, a kosárfonó-, a hímző-, a szűrrátétes – mesterek munkáit messze földről érkező vendégek is megcsodálják. 


A Hungarikum bemutatótér és konferencia terem megnyitóján Tóthné Budaházi Judit a művelődési központ igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket az idáig vezető útról, mely a tizennégy féle, zömmel magántulajdonból származó nemzeti értékeket felvonultató  kiállítás létrejöttét lehetővé tette. 


Elmondta, hogy a gyerekeket is bevonták a munkába: népi társasjáték és díjnyertes, a magyar tanyát reprezentáló kerámiacsendélet viseli kezük nyomát a tárlaton.


Köszöntőjében Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő, Nádudvar díszpolgára hangsúlyozta: Nádudvar örökül kapta – egyebek mellett –, hogy a vidéki Magyarországnak, a puszta hangulatának őrzője legyen, a népi kultúrára, a hagyományokra oda kell figyelni.


Pető Lilla, mint a Nemzeti Művelődési Intézet hálózati központvezetője köszöntőjében hangsúlyozta: partnerként tekint a nádudvari művelődési központra és örömmel fogadja, hogy megnyílt ez az állandó kiállítóterem.


A kiállítást Maczik Erika, Nádudvar polgármestere nyitotta meg. – „Személyes élményeik vannak a nádudvariaknak az itt felsorakoztatott tárgyakról, ettől erős az identitástudatunk, s ezen az úton kell továbbmennünk, illetve a jövő nemzedékének át kell adni ezeket az értékeket, s megmutatni nekik, hogy mindez miért fontos. Erre kiváló lehetőség a most létre jött kultúrterem” – emelte ki a Polgármester Asszony.


A megnyitót a Liszt Ferenc Kórus és a Kéknefelejcs Citerazenekar műsora keretezte.


Forrás: haon.hu
Fotó: haon.hu