Nagybarcán fedett piacteret, Bánhorvátiban hűtőházat adtak át

majort
2021. 08. 22., v – 09:23

Rendhagyó, kettős átadóünnepséget tartottak az elmúlt héten a Kazincbarcikai járáshoz tartozó két településen, Nagybarcán és Bánhorvátiban. Az érintett települések polgármesterei Demeter Zoltánnal, a térség országgyűlési képviselőjével és Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével együtt előbb a nagybarcai termelői piacot, majd a Bánhorvátiban elkészült hűtőházat és magtárat  adták át a települések közösségének.


A termelői piac átadásával mostantól a helyi termelőknek lehetőségük nyílik arra, hogy terményeiket, kézműves áruikat az új helyen kínálhassák megvásárlásra, kulturált körülmények között, egy impozáns, fából épült fedett helyen, amelyhez kiszolgálóhelyiségek, iroda, mosdók is tartoznak.


Tóth-Péter Zoltán, Nagybarca polgármestere elmondta, hogy ez a fejlesztés a szomszédos községekkel együttműködésben, a magyar kormány által biztosított pályázati forrásból valósult meg. „Egy olyan létesítmény ünnepélyes átadására kerül sor, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nagyon sok ember munkájára és összefogására volt ehhez szükség. A piac az itt és a környező településeken élők egészséges, helyben termesztett élelmiszerekhez jutását szolgálja majd. Támogatva a környék őstermelőit, kézműveseit.” A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a létesítmény többcélú hasznosításra is nyitott, a későbbiekben akár falusi és családi rendezvényeknek is otthont adhat majd.


„Egy-egy beruházás megvalósulása mindig ünnep egy település életében, és én hiszem azt, hogy amikor mi, magyarok ünneplünk, mindig ott van a hálaadás is a szívünkben a Jóisten felé. Köszönettel tartozunk azért, hogy a járvány után így együtt lehetünk, és azért, hogy megvolt már az aratás, és kerül majd új kenyér az asztalunkra” – kezdte ünnepi beszédét Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. Majd méltatta a két falu polgármestereinek és képviselő-testületeinek összefogását, amely lehetővé tette a fejlesztéseket. Kiemelte, hogy a kormány a munkaalapú társadalmat hirdette meg, hogy az emberek ne segélyekből, hanem értékteremtő munkából éljenek meg. Ez a piac is ezt fogja segíteni, a termelők itt értékesíthetik a saját termékeiket.


Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hozzátette: „A kormánynak prioritás, hogy a vidék felzárkózzon, a vidéken élők életminősége legalább olyan legyen, mint a városokban élőké. Az eddig megvalósult beruházások ezt segítik elő, és igazolják, hogy a vidék kezd magára találni, van erő a vidékben. Kiemelten fontos, hogy a helyben előállított termékek a helyi ellátásban hasznosuljanak.”


A nagybarcai átadás után a delegáció a szomszédos Bánhorvátiban folytatta az ünnepi ceremóniát az ott elkészült hűtőház és magtár megnyitásával, ahol Deák-Szinyéri József polgármester köszöntötte a megjelenteket. „Nagy öröm, hogy ez már a nyolcadik átadási ünnepségünk ebben a ciklusban. Adtunk már át óvodai konyhát, járdát, utakat, játszóteret és gyermekházat is. A hűtőházon kívül még hat projektünk van folyamatban, amelyeket még az idén befejezünk” – mondta.


Hangsúlyozta, hogy azon dolgoznak, hogy a bánhorváti emberek mindennapi élete jobb és élhetőbb legyen. Soha ennyi támogatás és segítség nem érkezett még ebbe a térségbe és az olyan falvaknak, mint Bánhorváti. Ezt külön megköszönte a vidékfejlesztést szívügyének tartó kormánynak. A hűtőház is ennek a támogatásnak a megtestesülése. „A mi feladatunk az, hogy a benne rejlő lehetőségeket kihasználjuk” – fejtette ki a polgármester.


Forrás: boon.hu
Fotó: boon.hu