Ostorcsapásoktól lesz hangos a Hortobágy

majort
2021. 08. 08., v – 08:27

Kulturális és turisztikai szempontból is jelentős programokból szerveznek találkozót a puszták földjén. „Pusztán ünnep!” Címmel rendez találkozót Hortobágyon a település önkormányzata, a Főnix Rendezvényszervező Kft. és Debrecen augusztus 20. és 22. között. A programsorozat a 25. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozót, a Hortobágyi Hídi Vásárt és a Mátai Ménesben megrendezett lovasversenyeket foglalja magában.


Az alkalom mottója is lehetne, hogy a Hortobágyon nem őrzik, hanem megélik a hagyományokat. „Nincsenek tavaink, hegyeink, de nem vagyunk hátrányban, mert 30 kilométerre több mint 300 év csodájának lehetünk szemtanúi Debrecen célja segíteni és az egész országnak megmutatni azt a kulturális gazdagságot, melyet a Hortobágyon őriznek” – fogalmazott Széles Diána debreceni alpolgármester. 


A hídi vásárt idén 129. alkalommal rendezik meg. Hortobágy és Debrecen kapcsolata a Hortobágyi Hídi Vásár történetében is meghatározó, hiszen debreceni vásárként indult el. A város tanácsa 1892-ben döntött arról, hogy az állatvásárt évente kétszer, a „hídnál” tartsák meg, így került Hortobágyra. A hídi vásáron a hortobágyi pásztorkultúrát is bemutatják, itt köszönthetjük majd Hortobágy örökös pásztorait, valamint a hortobágyi kézműveseket. A vásár látogatói a nemzeti értéknek számító hortobágyi slambucot is megkóstolhatják majd.


A gulyásverseny 25. alkalommal várja a közönséget, a megmérettetést külön ünnepséggel, közös csergetéssel zárják majd, ahol megszólal a karikás ostor, amelyet nemrég felvettek a hungarikumok sorába.


Debrecen és Hortobágy kapcsolatának első írásos nyomai 350 évvel ezelőtt jelentek meg, amikor egy debreceni lótartó tőzsér kapott írásos engedélyt arra, hogy a Hortobágyon legeltesse az állatait. Ezen hagyomány előtt tisztelegve péntektől vasárnapig országos díjugrató verseny várja az érdeklődőket Mátán, amely a szeptemberi bábolnai magyar bajnokság minősítő versenye is. A szervezők csaknem 500 startra számítanak a 33 versenyszámban, így minden bizonnyal mozgalmas és főként izgalmas napokra számíthatnak azok, akik ellátogatnak a versenyre.


A hétvégén a központi arénában C kategóriás fogathajtó verseny is színesíti a programot, amelyen várhatóan 40-60 hajtó méretteti meg magát, ezzel is minősülve az országos döntőre, amelyet a szabadtéri szezon végén szintén ott rendeznek meg.


A Pusztán ünnep! egyben a Debreceni Virágkarnevál eseménysorozatának fontos része is lesz az idén. Könnyűzenei programok is szórakoztatják majd az ünnepnapok résztvevőt: augusztus 21-én a Chrome Rt. lép fel a Csárdakertben, őket az Abrakazabra együttes követi az idén ötvenéves LGT legismertebb slágereivel. Augusztus 22-én este a kétszeres Fonogram díjas Kerekes Band áll a Csárdakert színpadára.


Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Fotó: mataimenes.hu