Tanösvénnyel és lombkoronasétánnyal gazdagodott a Hévízi-tó környezete

majort
2021. 08. 06., p – 06:15

A Hévízi-tó a világon egyedülálló természeti érték, hiszen nincs még egy ekkora tőzegfenekű, melegvizes gyógyhatású tó. Ezt a különleges kincset segít megóvni az a 662 millió forintból megvalósuló átfogó tóvédelmi program, amelynek több eleme is elkészült már. 


A várhatóan jövő tavasszal befejeződő projekt részeként az idény nyáron átadták a 2,2 kilométer hosszú Hévízi-tó Tavirózsa Tanösvényt, egy 15 méter magas lombkoronasétányt, valamint befejeződött a zsilipek korszerűsítése is.


A lezárult fejlesztések összértéke több mint 228 millió forint.  A projekt példaértékű együttműködés, amely négy konzorciumi partner: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Hévíz önkormányzata, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Hévízi-Tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme Alapítvány összefogásában valósult meg.


A projekt céljai között kiemelhető a természetvédelmi területen található véderdő állományszerkezetének javítása, a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos növény- és állatfajok visszaszorítása. Emellett mintegy 100 hektáron zajlik jelenleg is a gyepterületek biológiai sokféleségének növelése, élőhelyfejlesztés és helyreállítás.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda