Falusi vendéglátók, helyi termelők képzése

majort
2021. 08. 04., sze – 06:22

Egyre többen kerekednek fel azért, hogy megismerkedjenek egy-egy terület hagyományos kultúrájával, gasztronómiájával, ahogy egyre többen gondolkodnak azon is, hogy ilyen vállalkozásba kezdjenek. A „Versenyképes vállalkozás termelőként” projekt ebben próbál segítséget nyújtani a vállalkozásban gondolkodó gazdáknak, termelőknek.


A Körösök Völgye Natúrpark ingyenes képzést szervezett falusi vendéglátók, valamint helyi termelők számára pénteken és szombaton a látogatóközpontban, illetve egy tanyán. A képzés célja az volt, hogy az érdeklődők versenyképesebbé váljanak, termékeiket még szélesebb körben tudják eredményesen értékesíteni.


A program első napján az érdeklődők előadásokat hallhattak a Körösök Völgye Látogatóközpontban. Az előadások rávilágítottak arra, hogyan értékesítsék termékeiket, és milyen fontos a vásárlókkal való kommunikáció.  A második napon a résztvevők egy tanyát kerestek fel. Pászki Fábián Aranka tanyatulajdonos elmondta, hogy tanyájuk 100 éves, és eredeti családi bútoraik, textilanyagaik, szerszámaik láthatóak és használhatóak ma is.  Önellátó gazdaságukban családi programoknak adnak helyet, és mivel szálláshellyel is rendelkeznek, ilyen lehetőséggel is fogadják a vendégeket. Látogatóik velük együtt etethetik állataikat, bemutatják számukra a tanyagazdaságot és gazdálkodást.  


„A kétnapos program célja, hogy azok a termelők, akik valamiben nagyon jók, kapjanak egy új szemléletmódot a termékeik értékesítésében. Hiszen napjainkban ahhoz, hogy valaki abból éljen meg amit termel, nem elég az, ha nagyon jó a terméke. Portékáját egy jól kigondolt módszertannal kell komplex termékké tenni, egy nyílt gazdasággal egy élménnyekkel kísérve. Erre világítunk rá ezekben a napokban, és ennek a jó gyakorlatait fogjuk átélni ezen a tanyán” fogalmazott Szabadkai Andrea Kis Lépték Egyesület elnöke.

 
Hozzátette: az a tapasztalatuk, hogy a vidékfejlesztési partnerek nagyon fogékonyak az új szemléletváltásra. Maguk a termelők, amíg nem jönnek el, kevésbé látják szükségét a váltásnak. Hangsúlyossá akkor válik a program mondanivalója, amikor a gazdák részt vesznek hasonló élménygyakorlaton. „A tréning résztvevői előadásokon keresztül ismerkedhettek meg a vállalkozás kihívásaival. Tudjuk, hogy a vállalkozóknak sok mindenhez kell érteniük, a marketingen keresztül a termék előállításáig. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani a helyi termelők, falusi vendégasztalszolgáltatók számára is” mondta el Pócsi Gabriella a Körösök Völgye Natúrpark munkaszervezet vezetője. 

Forrás: behir.hu
Fotó: behir.hu