Felértékelődött a helyi termelés és értékesítés szerepe

majort
2021. 07. 05., h – 10:45

A helyi termelés és értékesítés összekapcsolásával nemcsak az élelmiszerkínálat bővül és a termékpaletta színesedik, a helyi közösségek is megerősödnek – mondta el az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára egy helyi piac átadásán a bodrogközi Alsóbereckin, mely településnek a népességmegtartó ereje kiváló volt az elmúlt években.


Bagdán Boglárka hangsúlyozta: a koronavírus-járvány rávilágított arra, mennyire fontos, hogy a helyi gazdaságra alapozzunk. Ennek kulcseleme, hogy legyen helyi termelés és értékesítés. Hozzátette: a rövid ellátási lánc abban is segít, hogy az előállított minőségi, magyar termékekből származó haszon helyben maradjon, hiszen ezzel is támogatjuk a helyi kistermelőket, a vidék gazdaságát és a magyar családokat.


A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a helyi termelőket, valamint hozzájáruljon a kiváló magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek helyben történő értékesítéséhez. Ennek érdekében folyamatosan bővülnek a fogyasztók számára történő közvetlen vásárlási lehetőségek. Bagdán Boglárka emlékeztetett arra, hogy a kormány éppen ezzel a céllal vezette be 2012-ben a helyi termelői piacok fogalmát. Számuk azóta csaknem megháromszorozódott, és a tavaly év végére már 324 ilyen piac működött országszerte.


A kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeinek javítása, valamint a gazdaság erősítése érdekében a legkisebb vállalkozások önrész nélkül ötmillió forintra pályázhatnak, az önkormányzatok 100 millió, a kisebb gazdaságok 50-100-200 millió, míg a nagyok akár kétmilliárd forint pályázati forráshoz is juthatnak.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda