A mindszenti Bodzás tanya gazdái kistermelők, akik hosszú évek munkájával hozták létre gazdaságukat. Termékeiket, Befőzde márkanév alatt árusítják. Példaértékű, új kezdeményezésbe fogtak az elmúlt év nyarán. Céljuk egy XXI. századi működő, nem elsősorban turizmusra épülő tanyagazdaság bemutatása volt, a természet közeli életmód és szemlélet megismertetése.
2020 egy régóta érlelődő gondolat megvalósításának éve volt a család számára, kinyitották a mindszenti Bodzás Tanya kapuját az érdeklődők előtt. Tartalmas programokat, rendezvényeket szerveztek a kézművesség, a gasztronómia, és a képzőművészet köré.
2020. június 6-án a Nyárköszöntő rendezvénnyel tárult ki a tanya kapuja, majd a nyár folyamán további két programot szerveztek. A programok házigazdái a tanya gazdasszonya Rácz Erika mellett, a Bábika játszóház munkatársa Ujj Éva népművelő, és B.Kovács Emőke képzőművész voltak. Forgott a fazekas korong, készült a csutkababa és a gyékénylovacska, a fazékban rotyogott a lekvár, a sütőben sült a kalács.
A rendezvények sikerét látva a jövőben is céljuk, hasonló programok szervezése. 2021-ben öt hétvégére terveznek egész napos programot. Az eseményeket Facebook oldalukon hirdetik meg. Követik a tanyán termesztett növények virágzását ezért Bodzavirág ünnepet, Nyárköszöntőt a rózsa virágzáskor, Levendulás hétvégét, illetve Arató ünnepet, Régimódi hétvégét terveznek megtartani. Rendezvényeiken szem előtt tartják a családias hangulatot, az értékek továbbadását, az aktív kikapcsolódást és az alkotás lehetőségét.
Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Bodzás Tanya