Még nem késő indulni a csipkepályázaton

A csipke újragondolása köré épít pályázatot az Agrárminisztérium, a Halasi Csipke Közalapítvány, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt., a Lakberendezők Országos Szövetsége és a HG Media Cégcsoport. A megmérettetés célja, hogy bemutassák a halasi csipke időállóságát, felhívva a figyelmet arra, hogy hazánk büszkesége a mai modern világban is éke lehet az otthonainknak.

A halasi csipke immár közel 120 éve a csipkék királynője, a királynők csipkéje. Sok generációt gyönyörködtetett, motivált már az elmúlt évszázadban és méltó hírét vitte hazánknak. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptemberében felkerült a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, így a magyar kultúra védett szellemi örökségének hivatalosan is része lett. 2014 óta a hungarikumok közé tartozik.

A pályázóknak egy 21. századi enteriőrben kell megjeleníteniük a halasi csipkét és/vagy motívumait. Bármilyen térben feltűnhet a hungarikum, de lényeges, hogy egy egyedi látványtervet nyújtsanak be, melyben a bútorokon, textíliákon, burkolatokon esztétikusan, kreatívan és a csipke színvonalát továbbá hagyományát megőrizve látható a motívum. A pályamunka elkészítése nincs technikához kötve, a pályázók egyaránt küldhetnek kézi rajzokat digitális formában vagy tervező programmal készített látványterveket. Minimum 1 és maximum 3 pályamunkát küldhetnek be a jelentkezők. Az anonim pályázatra nincs nevezési díj. Pályamunkát bármely belsőépítész, lakberendező, építészmérnök, képzőművészeti egyetemi- és lakberendező iskola hallgatója beküldhet.

A szakmai zsűri kiválasztja a legjobb pályamunkát, és ezt díjazza 100.000 Ft-os pénznyereménnyel, plakettel, és a fődíjas a Széchenyi meet-up keretein belül meg is tekintheti a halasi csipke készítését. A fődíjon kívül különdíjas pályamunkákat is díjaznak, melyet a kiírók választanak ki, és adnak át.

halasi csipke

A nyertesek részt vehetnek a Halasi Csipke Estjén, emellett egy vándorkiállítás keretében Magyarországon és külföldön is megjelenhetnek a győztes pályamunkák. Emellett a díjazott pályázóknak lehetősége van halasi csipke mintás lakberendezési termékek megtervezésére, melynek a Vesta Home Magyarország Zrt. ad teret.

Pályázni ezen a linken keresztül lehet, a leadási határidő 2021. március 31.

Forrás: Weidel Walter, Pest megyei területi felelős