Szarvaskő példát mutat erdősítésből

Még tavasszal szervezett Szarvaskőre tájékoztató fórumot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Heves megyei területi felelőse, ifj. Jámbor Dénes. A tájékoztató fórum meghívott előadói között szerepelt Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Szendrei László a Heves Megyei NAK elnöke, Jakab Tamás a Heves Megyei NAK igazgatója, Szabóné Balla Marianna a község polgármestere és Ősz Gusztáv az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Miután a meghívott előadók ismertették a kormány legújabb szándékait és törekvéseit az ország klímaváltozási stratégiájával kapcsolatban, illetve bemutatták az ezzel kapcsolatos pályázati lehetőségeket, a megjelent gazdák, termelők is feltették kérdéseiket az erdősítés lehetőségeivel kapcsolatban. Szabóné Balla Marianna polgármester asszony ezt követően bejelentette, hogy Szarvaskő Község Önkormányzata egy önkormányzati területen, erdősítés mintaprojektet kíván megvalósítani az Agrárminisztérium által kiírt pályázati forrásból.

A gyenge termőhelyi adottságokkal rendelkező 5,4 hektáros terület a település határában található, körbe a Bükk erdői, legelői húzódnak. Az erdősítés tervezését az Egererdő Zrt.-vel közösen végzik, melybe bevonták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát is, annak érdekében, hogy a tájnak és a talajnak is nem idegen és honos fajok kerüljenek telepítésre ezen a nem kis területen. Balláné Szabó Marianna elmondta, hogy a céljuk a példa- és mintamutatáson túl az, hogy a gyakorlatot is adoptálják más településeknek.

Júniusban hosszas egyeztetést követően a Bükki Nemzeti Park jóváhagyásával megszülettek a tervek, melyet az Egererdő Zrt. szakemberivel közösen készítettek, elkészült a költségvetés, és benyújtották a pályázatot, melyet augusztusban el is fogadtak. Az őszi időszakban zajlott az talajelőkészítés és a különböző földmunkálatok, tavasszal pedig kezdődik a telepítés.

A projekt következtében újabb területet vonnak be annak érdekében, hogy növeljék az ország fás területeinek arányát. Hamarosan újabb bükk- és tölgyfák adnak árnyékot az amúgy is meseszép Szarvaskői környezetben.

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős