Új termelői piacot kapott Aldebrő

A helyi termelői piac egy olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy budapesti piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti – így szól a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvényben leírtak szerinti definíció. Egy település életében azonban egy piac, főként egy új piac nem csupán ennyit jelent. Így gondolták ezt a Heves megyei Aldebrőn is, ahol nemrég adták át a Vidékfejlesztési Program Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése forrásából megvalósult új helyi termelői piacot. A település közel 50 millió forint támogatást nyert a megvalósításra. 

A település központjában található új létesítmény, mely egy nagyobb csarnokból, négy árusítótó bódéból és tíz tűzálló műanyag sátorból áll, csütörtökönként várja a helyi és térségi termelőket és vásárlókat. A tervek szerint minden hónapban különleges vásárral is készülnek majd, ilyet rendezhetnek például a pünkösdi búcsúhoz kötődően, vagy adventkor. A településen a szőlő és a bor mellett fontos szerepe van a méznek és a méhészeknek, hiszen helyben kb. 20 család méhészkedik, így a mézet is szeretnék majd „kiemelni”.

Az első piacnapra 2020. novemberében került sor.

Aldebrő_1

A piac nem csupán árusítóhely, közösségi tér, találkozási pont is, ahol találkozhat a termelő és a vásárló és a vásárló a vásárlóval. Az idei év rávilágított arra, hogy a helyben termelt élelmiszerekre igény van, kiemelt fontosságú a termelői piacok létrehozása, felújítása. Kiemelt fontosságú a magyar termékek fogyasztása, népszerűsítése, piacra jutása és elérhetősége, hiszen ezáltal sok ezer család megélhetését, helyben maradását és munkahelyek megtartását segíthetjük elő. 

Forrás:  ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős