Békéscsabán mutatkozott be a Brillante Nemzetközi Párlatverseny

A Brillante Nemzetközi Párlatverseny a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye, melyen magánfőzők és bérfőzetők párlatai mérettetnek meg egymással. A nagymúltú versenyre Magyarország egész területéről és határon túlról is érkeznek nevezések, a térségből ellenben rendre csak néhány nevezés érkezik, holott ők táplálják a békés-megyei pálinkafőzés hagyományait.

Annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatot megváltoztassák, idén november 9-én a békéscsabai Panoráma Hotelben a Csabai Pálinka Klub tagjai, valamint meghívott magán- és bérfőzetők előtt mutatták be a fesztivált és a versenyt. A szervezők ismertették a pálinkafőzést érintő jogszabályváltozásokat, a szakmát érintő aktualitásokat, a verseny bemutatása mellett pedig ismertették a bírálati rendszert, a szoftveres bírálat módját, a pontozás felépülését. A rendezvény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat finanszírozásában valósult meg, megragadva az alkalmat be is mutatkozott a szervezetünk a meghívott vendégeknek.

A rendezvény második szakaszában kóstoltatás történt, bírálással egybekötve. A klub tagjai 20 pontos bírálati rendszerben értékeltek, ahol megvizsgálták, hogy a termék izében, illatában tiszta-e és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozták. A bírálati rendszerben öt pontot lehet kapni a tisztaságra, a gyümölcskarakterre, a szájérzetre és az utóérzet harmóniájára. Nehéz dolguk volt, hiszen a klubtagoknak és a vendégeknek rengeteg párlatot meg kellet kóstolniuk.

Reméljük, ennek hatására 2021-ben Békés megyéből is több nevezés érkezik a versenyre.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős