Így működik egy 4000 hektáros ökogazdálkodás Orosházán

A Helvét Farm Zrt. a rendszerváltás óta folytat biogazdálkodást Orosházán. A 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalkozás közel 4000 hektáros területen termeszt tönkölybúzát, sörárpát, takarmányborsót és többfajta napraforgót. 

A biogazdálkodás napjainkban sok gazda számára még egy kísérletnek tűnő gazdálkodási forma. A kemikáliák úgy beépültek a termesztéstechnológiába, hogy sokan elképzelhetetlen tartják nélkülük az eredményes gazdálkodást. A Helvét Farm Zrt. nem gyomirtózik, hanem kultivátoroz, gyomfésűvel dolgozik, illetve azokat az ősi technológiákat alkalmazza, amelyekkel a régi öregek művelték a földjeiket. Kapáltatnak, illetve úgy csinálják meg az alap talajművelést, hogy a relatív gyommentességet el tudják érni. A kalászos gabonákat több alkalommal is gyomfésűzik. A gyom persze csak az egyik oldala a termesztésnek, a növénybetegségek és a rovarkártevők ugyan úgy egyedi megoldásokat követelnek az ökogazdálkodóktól. A betegségek ellen a megelőzéssel harcolnak, itt a rezisztens fajták vetése, illetve a biológiai védekezés a megoldás. Nagy területen vetnek méhlegelőnek alkalmas növényeket, melyek az év során mindig ellátják gyűjteni valóval a méheket, emellett megfelelő élőhelyet is biztosítanak a katicáknak, akik átjönnek és elpusztítják a levéltetveket. Komolyabb kártételnél természetes anyagokat vetnek be, mint a narancsolaj, vagy a káliszappan. Műtrágya helyett termesztett növényekből előállított zöldtrágyát használnak, a raktárkártevők ellen pedig a gabonatároló silók 5 Celsius fokra való lehűtésével védekeznek. Termékeik döntő többségét exportra értékesítik, már csak azért is, mivel még a legszigorúbb, Bio Swiss minősítésnek is megfelelnek. 

A Helvét Farm Zrt. támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból egy tönkölybúza-hántoló malom megvalósítására 2017-ben. A vállalkozás törekszik arra, hogy ne csak alapanyagot termeljen, hanem a termékek már feldolgozva hagyják el a telephelyet. Tavaly átadták a korszerű terményfeldolgozó és tisztítóüzemet, ezzel a lehető legnagyobb tisztaságot, akár csomagolt lisztet is elő tudnak állítani.

A Helvét Farm jó példája a természet és a gazdálkodás harmonikus együttműködésében rejlő lehetőségeknek. Megoldásaikat reméljük egyre több gazda átveszi majd Orosházán és környékén.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős, fotó: Oroscafe