Bemutatkozik Nagypirit: a hagyományos gazdálkodás faluja

Nagypirit a Marcal völgyében, Veszprém és Vas megyék határánál található falu. A csaknem 400 fős település nyugati és északi határrészét a folyót kísérő rétek fedik, az egykori mocsaras "Marcal-bozót" mára megszelídült nyomaként. Dél és kelet felé már kicsit magasabb, szántókkal borított felszín húzódik. A szomszéd falu, Kispirit mindössze 500 méterre fekszik tőle, déli irányban pedig erdőket is találhatunk. A falu távol esik a fontosabb közlekedési utaktól, a Bobát Csöglével összekötő, Kispiritet is érintő mellékút halad át rajta. Legközelebbi vasútállomás Bobán, 4 km-re található.

A település első említése 1372-ből származik Pered néven. Az eredetileg egységes Pirit a középkorban két részre szakadt, az egytelkes nemesek által lakott rész kapta később az Egyházas- vagy Nagypirit nevet.

A község egyik különlegessége, hogy több program (szociális szövetkezet, közmunkaprogramok, VP-programok)segítségével sikerült az önkormányzat hathatós koordinálásával, tevékenységével megőrizni a háztól kijáró, házhoz hazajáró magyar-tarka csordát, háztáji szarvasmarha-állományt. Erre épül egy komoly családi sajtüzem is, amely saját jószágokon kívül a többi marhatartó gazda tejéből is készít és értékesít termékeket. 

A Pusztán Kézműves Sajtműhely négy évvel ezelőtt indult, ma pedig már 10 fejőstehénnel és szaporulataikkal van tele a gazdaság. “Négy éve gazdálkodunk Nagypiriten, a Marcal-mentén. Akkor vettük meg első tehenünket, jelenleg 10-en vannak fejősök és a szaporulat – mondja ez Illésházy Lajos, a sajtműhely vezetője. Teheneink tavasztól késő őszig az udvarunkon legelnek. Ebben az időszakban reggel és este jönnek be az istállóba a fejésre. A téli időszakban, amikor már hideg van a szabadban, az istállóban tartjuk őket. A szarvasmarhák nagyon intelligens állatok, mindenki hallgat a nevére, beengedéskor mindenki tudja, mikor kell a kapuhoz sorakozni, hogy hová kell állnia. Mindnek külön személyisége van. 

Budapest és a Balaton környékének termelői és gasztro piacain lehet velünk találkozni: Lábdi Piac, Slow Gasztro Market, Balatonalmádi városi piac, Zuglói Kenyérközösség, Római parti Piac, Czakó piac, illetve rendelni lehet tőlünk az Itt a szezon és a Vedd együtt oldalán keresztül Budapesten.”

A kép eltávolítva.

Nagypirit a közelmúltban megújította templomát, községházát, közösségi házát, legutóbb pedig orvosi rendelőjét. Az önkormányzat és az itt lakók igazán békés, hagyományos faluvilágot teremtettek közel a Marcalhoz, a mesteri-, borgátai, celldömöli, sárvári fürdőkhöz Nyugat-Veszprém megyében. A község fóliasátrakat is épített és azokban termesztést, a községházához tartozó melléképületek átalakításával, berendezésével feldolgozást végez és a térségbeli konyhákban értékesíti termékeit. 

Burján Ernő polgármester munkája – amely 2002 óta tart töretlenül – példája annak, hogy miként lehet egy kis gazdálkodó falut úgy fejleszteni, hogy az állattartás nem eltűnik, hanem a községvezetés segítségével (is) él, elevenen virágzik, arculata Nagypiritnek. 

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős