Új zöldségfeldolgozó épül a Heves megyei Balatonban

A Heves megyei Balaton község 211,5 millió forintos pályázati támogatást kapott a helyi zöldségfeldolgozó és piac megépítésére. A forrást a Kormány döntése alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) biztosítja.

A munkálatok megfelelő ütemben haladnak, így a balatoni lakosok hamarosan már az új piacról szerezhetik be a helyi és környékbeli gazdálkodók gyümölcseit, zöldségeit. A pályázaton nyert összegből egy traktort is be tudott szerezni a község.

A beruházásról Udzeliné Murányi Enikő polgármester elmondta: “az önkormányzat még korábban vásárolta meg a falu központjában álló ingatlant, s akkoriban még nem tudtuk pontosan milyen funkciót is szánunk neki. A fekvése és a nagysága azonban kedvező volt, s mikor megjelent a TOP komplex helyi gazdaságfejlesztésre vonatkozó kiírása, rögtön pályáztunk is. Az eredeti elképzelésünk egy zöldségfeldolgozó üzem volt, ahol a helyi őstermelők-, mezőgazdasági gazdálkodók illetve a lakosság által termelt zöldséget, gyümölcsöt tudjuk további értékesítésre előkészíteni.

A kis üzem építése jól halad, megkaptuk a HACCP minősítést és számos korszerű konyhai eszközt, egyebek mellett főzőüstöt, fagyasztót, hűtőt, feldolgozó-asztalokat és polcrendszereket szereztünk be. Terveink között szerepel egy mézpalackozó gép megvásárlása is, ami nagy előrelépés lenne a környékbeli méhészeknek. A projekt részeként épülő pincében a helyi termelőktől felvásárolt árukat tudjuk majd tárolni.

A kép eltávolítva.

A háztáji- és feldolgozott élelmiszerek és egyéb kézműves termékek eladására új termelői piacot nyitunk az üzem szomszédságában. A piac fedett lesz, akadálymentes vizesblokkokkal, s nagy örömünkre szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas. Az orvosi rendelővel szemben lévő régi piacunk végre egy biztonságos, kényelmes helyre költözhet, ahol az árusok ingyenesen kapják a helyet termékeik értékesítéséhez.

Szintén a pályázat keretében vásároltunk egy traktort, amely önkormányzati feladatokat lát el, nagy segítséget nyújt a zöldhulladék-szállításban, a patakmeder tisztításánál és a közterületek karbantartásában.”

Az üzem, a piac és a pince építése néhány héten belül befejeződik, és a helyiek birtokba is vehetik az újabb büszkeségünket.

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős