Bemutatkozik Markaz: „Ahol a Mátra és az Alföld összeér…”

"Ahol a Mátra és az Alföld összeér,
Ahol egy nagy tóba fut sok hegyi ér,
Ott van az én falum, neve Markaz,
S ott gyűlnek az éveim, mint időhalmaz"
...

A faluban élő M.(arkazi) Nagy István első verseskötetéből származó idézet is utal a falu rendkívül kedvező természeti adottságaira. A mátrai hegyek lábánál megbúvó, varázslatos szépségű kisközség egyedülálló adottsága a változatos domborzat és a nagy szintkülönbségek, hiszen területe egészen Kékestető szomszédságáig felnyúlik. 

Markaz Gyöngyöstől 14 km-re, a Verpeléten át Egerig vezető út mentén található. Északon – a hegyek karéjában megbúvó kis falut – az erdők ölelik, délen az 50 ha vízfelületű tó határolja. Az itt élők jellemzően szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkoznak. A falu határában napfényben gazdag, optimális mikroklímájú területen már az 1400-as évektől gondosan művelt szőlők díszlenek, amelyekből kiváló minőségű, karakteres borokat készítenek a borosgazdák.

A kép eltávolítva.

Az idelátogató vendégeknek szálláshelyet, számos szép látnivalót és szabadidős programokat tudunk ajánlani. A tó vízisportolásra, horgászatra alkalmas, télen, ha befagy, kiváló korcsolyapálya. A vadászat iránt érdeklődőket gazdag vadállomány várja a markazi erdőkben. A túrázók a faluközpontból induló jelzett turistautakon érhetik el az Országos Kéktúra útvonalát, mely a Kékestetőn át vezet.

Az önkormányzati forrásból 2007 őszén megvalósított projekt keretében a község látnivalóit egy bemutató sétaútra fűzték fel, amely út során, az egyes helyszíneken az odalátogató vendégeket fa alapanyagú bemutató tábla fogadja, amelyről fotók és leírás segítségével juthatnak ismeretekhez Markaz épített és természeti örökségeiről, hagyományairól. A látnivalóknál esztétikus pihenőhelyeket alakítottak ki padokkal, asztalokkal, hulladékgyűjtőkkel, virágládákkal. A tájba illeszkedő fa utcabútorok segítségével az épített és a kulturális emlékeket igényesen mutatják be, így a sétaút bejárásával egy aktív turisztikai program valósítható meg.

A kép eltávolítva.

A településen számos Vidékfejlesztési Programból és a korábbi ÚMVP programból finanszírozott fejlesztés is megvalósult. Fény- és hangtechnikai eszközök kerültek a Szent István Sport és Szabadidőparkba, rendezvénysátort és falubuszt vásároltak, felújították a sportpálya világítását, pihenőparkot és turisztikai kiszolgáló létesítményt építettek. Az utóbbi időben a helyi borászatok, szőlősgazdák pályáztak aktívan és sikeresen a Vidékfejlesztési Program különböző borászati technológiafejlesztésre, kertészet korszerűsítésére, illetve a mezőgazdasági termékek értéknövelésére kiírt pályázatokra – tájékoztatott Holló László, a település polgármestere.

A község számos látnivalóval (Faluszéli kápolna; Melegvízi-tó; A markazi várrom; A római katolikus templom; A tájház; Markazi-tó; Pusztatemplom) és további érdekességekkel, kézművesekkel (tojáspatkoló, gyermekjátékkészítő) várja az idelátogató vendégeket.

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős