Fürjtojásból készülnek a tészták Véménden

A Fürjes Tésztakészítő üzemet 2017 decemberében adták át Véménden. A mini üzemben fürjtojásból készítenek levesbetétet és körettésztát, amelyet a helyi fogyasztás mellett kiskereskedelmi forgalomban is értékesítenek.

A tésztaüzemben minden az előírásoknak megfelelően zajlik. Külön kezelik a tojást, a tojáshéjat és a tésztát is. Az üzem saját fürjessel rendelkezik. 

A tojáshéjat mára már autokláv segítségével sterilizálják, majd porrá őrlik, ezt a biológiailag tiszta anyagot pedig megfelelő arányban állati takarmányozásra, valamint a termőföldek mészpótlására használják. 

A közfoglalkoztatási program célcsoportját a munkaképes, de tartósan álláskereső, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők jelentik. Jelenleg 26-an dolgoznak a mintaprogramban és öten a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban. 

Az üzem az Önkormányzat tulajdonában áll. Véménd polgármestere szeretné, ha a jövőben alternatív és bio tésztákat is gyártana az üzem, hiszen ez még nagyobb piacot jelenthetne számukra. Szeretnék a népkonyhát is ellátni a tésztával, de mivel jelenleg jóval magasabb az ő tésztájuk előállítási költsége, mint egy hagyományos tésztáé, ezért még dolgoznak a beépíthetőségen.

Bárki, aki Véménden jár és megkóstolja a tésztát, biztosan visszatérő vásárlóvá válik. Ezt bizonyíthatom jómagam is. 

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős, fotó: facebook.com/vemendifurjes/