A facsemete-nevelés diszkrét bája

Interjú Beck Antallal, a Beck Antal Erdészeti Csemetekert alapítójával.

Miért választotta ezt a tevékenységet?

Sopronban végeztem erdész-technikusként. Már diákkoromban foglalkoztam fák, cserjék magjainak gyűjtésével és eladásával, hiszen a szűkös diákéletben elég jól lehetett kiegészíteni a napi zsebpénzt. Természetesen a maggyűjtés nem csak anyagilag volt hasznos számomra, hanem a szakmai tudásom javát is szolgálta, a mag felismerését, amelyet a mai napig kamatoztatni tudok a munkám során.
Később, mikor elhelyezkedtem erdészként Mecseki Erdőgazdaságnál, folytattam a maggyűjtést, majd miután volt egy nagyobb kertem, magam is elkezdtem a gyűjtött magot elvetni és facsemetét nevelni. Nagyon megkedveltem ezt, az erdőgazdálkodás nagyon speciális munkafázisát, így egyre több fajta csemetét kezdtem el termelni.
Természetesen mindez anyagilag is megérte, és lassanként elkezdtem földeket vásárolni, növelve a fajták számát és mennyiségét. A csemetetermesztés már olyan volument ért el egy bizonyos idő után, amely már egész embert kívánt, tehát választanom kellett. Én pedig feladva erdészeti állásomat, ezt választottam, s mint kiderült jól tettem, hiszen 30 év alatt az ország legnagyobb csemetekertjévé nőttünk ki magunkat.

Mekkora területen milyen fajok találhatóak meg?

A csemetekert területe 170 hektár, melyből évente 90 hektáron nevelünk facsemetét, a fennmaradó 80 hektárt pihentetjük.

Foglalkoznak-e mással is a csemetéken kívül?

Mezőgazdasági tevékenységet végzünk kukorica, őszi búza, zab, szója, őszi árpa, lucerna termesztésével, valamint erdőgazdálkodással is foglalkozunk a csemetenevelés mellett.

Hol árusítanak?

A facsemeték értékesítése a termelésünk 80 százaléka, külföldi viszonylatban történik, összesen 16 országba exportálunk. Csemetetermelésünk fennmaradó 20%-át belföldön értékesítjük, mely a telephelyünkön történik.

Hogy zajlik a facsemeték nevelése?

A csemeték termesztése magról, vagy dugványról történik. Az első lépés tehát a szaporító anyagok, a magok és a dugványok gyűjtése. A szaporítóanyagokat a saját kiválasztott állományú, legjobb minőségű magokat adó, 24 hektáros anyatelepünkön termesztjük. Ezen felül kiválasztott állományú erdeinkből és regisztrált, kiválasztott állományú, legjobb minőséget adó magplantázsokból gyűjtjük be. Nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyag begyűjtése, nagy szakmai felkészültséget igényel a 120-130 fa-és cserjefaj magjának és annak minőségének alapos ismerete.
Bértermelést is végzünk, vagyis az Európai Unióból szállítanak hozzánk kiváló minőségű, regisztrált területről származó magokat, melyből a kikelt csemetéket megneveljük, majd visszaszállítjuk a küldő partnernek.

Hogy néz mindez ki a gyakorlatban? 

A termelési folyamat, mint minden szántóföldi növénynél, nálunk is a talajelőkészítéssel kezdődik. A magok és dugványok megfelelő tárolása és kezelése után kezdődhet a vetés, illetve dugványozás. A vetést vetőgéppel végezzük, míg a dugvány kihelyezése kézi erővel történik. A vetés nagy részét ősszel végezzük, a fennmaradó csemetéket tavasszal vetjük, illetve a dugványozást is tél végén, tavasz elején hajtjuk végre.
Következő munkafolyamatok tavasztól egészen kora őszig a csemete nevelése, ápolása, mely alábbiakat foglalja magában.
A talaj tápanyagszükségletének megóvása érdekében szerves trágyát és zöld trágyát használunk, mely a csemete növekedésében nagy szerepet játszik. A trágya lebontásához lebontó baktériumokat juttatunk ki a területre.
Az öntözés, mint a mezőgazdaságban szinte mindenhol, kulcsfontosságú. A csemete növekedési ciklusához alkalmazkodva a megfelelő időpont-megfelelő vízmennyiség kijuttatása létfontosságú feladat. Földrajzi elhelyezkedésünknek köszönhetően ezt meg tudjuk oldani, így a teljes csemetekert öntözhető, melyet megfelelő öntözőberendezésekkel biztosítani tudunk.
A mechanikai növényvédelem, a gyomirtás, főleg gépi úton történik. A csemeték közötti sorközöket erre a célra kifejlesztett célgépekkel végezzük, magát a csemete sorát kézzel gyomláljuk. A vegyszerek használata minimális, a gomba-és rovarkárosítókkal szemben alkalmazzuk az előírásoknak megfelelően.
Az ápolási és nevelési munkák egészen szeptemberi végéig zajlanak, ezután következik a „betakarítás”, azaz a csemeték kiszedése, szakszóval kiemelése. Ezt általában októberben kezdjük, amikor a csemeték vegetációs időszaka lezárul és egészen a következő év áprilisáig tart, amikor is újra indul a vegetáció.
A kiemelés technológiája, hogy traktor vontatta célgéppel megfelelő mélységben elvágjuk a gyökeret, ezáltal a növény könnyen kihúzhatóvá válik. Ezt követen a csemetéket méret szerint osztályozzuk, kötegeljük, majd előkészítjük a szállításra, vagy raktárban tároljuk, illetve elvermeljük a következő szállításig.

Mennyire volt hatással a koronavírus az értékesítésre?

A koronavírus megjelenésével a kereslet érezhetően visszafogottá vált – úgy az exportban, mint a belföldi értékesítésben. Szerencsére a vírus megjelenése az értékesítés utolsó szakaszában ért bennünket, így a bevétel kiesése még elfogadható szinten van.

A Beck Antal Erdészeti Csemetekertet a Termelői Kosár oldalon keresztül is megtalálják.

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős