Bartolák Mária a Frankó Tanya és Haluskaház, illetve a Petrovszkiék Tanyájának tulajdonosa. Mind anyai, mind apai ágon kétsopronyi katolikus tót családból származik. 30 éven át olasz nyelven tolmácsolt hazai és külföldi ügyfeleknek egyaránt, ügyvezető igazgatóként managelte ügyfelei békéscsabai székhelyű vállalatait.
Élete ezen szakaszának minden percét imádta, változatos és egyben csodás munkája volt. 50 éves korában, keresztapja és édesanyja elvesztése után úgy döntött, hogy valami mást, valami maradandót szeretne alkotni, tisztelegve előttük és tót gyökerei előtt. Békéscsaba belvárosától mindössze 3 km-re található a hagyományokat őrző Frankó Tanya és Haluskaház, valamint a Petrovszkiék Tanyája. A tanyákat 5 hektáros terület övezi, amelyen 8 éve gazdálkodik családjával.
Mindkét tanyát eredeti állapotukba állították vissza, mindig arra törekedve, hogy megőrizzék autentikus jegyeiket. A felújítás során beépített anyagokat a közeli bontott épületekből hozták, például: a sparhelt 110 évig Békéscsabán a Martincsek cukrász család sparheltja volt; a szervizasztaluk pedig Sajti Gábor bácsi gyalupadja (Gábor bácsi a Pósteleki erdőt telepítette, erdész és vadász volt). Minden beépített darabnak a tanyákon megvan a története és múltja.
A tanyák működtetésénél elsődleges szempont volt a tót gasztronómia hagyományainak őrzése, múltunk bemutatása a fiatalabb generáció számára, míg az idősebb látogatóknak egy igazi időutazást kínálnak. Szeretné megmutatni mindenkinek, aki ellátogat hozzájuk, de főleg a fiataloknak, hogyan lehet ma, a várostól csupán 3 km-re, egy tanyán élni, úgy, hogy mindent magadnak állítasz elő. Itt megáll az idő, képviselve a "slow life" filozófiát, a 0 km-es falusi vendégasztal fenntartásával.
A Frankó Tanya közvetlen közelében zöldségeskertet, mellette pedig csodás fűszerkertet alakítottak ki, amelyben a fűszerbabértól kezdve az összes fűszer, sőt még szecsuáni bors is megtalálható. A gazdasági udvarban minden haszonállat megismerhető, mert ők keltetik és nevelik fel őket: kacsa, liba, gyöngyös, galamb, nyúl, fürj, tyúk, törpe bírka, törpe disznó, törpe kecske – mind a tanyákon működő falusi vendégasztal igényeit szolgálják ki, hiszen mindent maguknak állítanak elő.
Workshopokat tartanak, hogy megőrizzék a haluska tót tájétel készítésének hagyományát. Sokoldalú vendéglátással igyekeznek fenntartani és működtetni a tanyákat. Többször adtak helyet lakodalmaknak, családi ünnepeknek, osztálykirándulásoknak, csapatépítőknek. Sőt, lehetőség van a Petrovszkiék tanyáján, közvetlenül a természet ölelésében étkezni, így élvezve a föld nyújtotta megújulás és fejlődés élményét, visszarepítve az 1800-as évekbe. (A tanya tulajdonosa, Petrovszki András 1822. október 16-án született, maga a tanya pedig már az 1862-es II. Habsburg katonai térképen is szerepel.)
A Frankó Tanya kétszer nyerte el Az Év Tanyája Pályázat közönségdíját, de amire a legbüszkébbek, az a 2021-ben elnyert Az Év Széchenyi Vállalkozása.
Szerző: Brlázs Róbert
Fotók: Brlázs Róbert