Mit tesz, ha egy környezetvédelmi mérnök, szakjogász feleség és egy építészmérnök férj összefog, s Nadapon letelepednek? Területeket vásárolnak, előkészítik a földet, szőlőt telepítenek. Így tett a Bakos házaspár is, akik 12 éve élnek a településen.
S ha már ott voltak, a Bakos házaspárt megérintette a szőlőtermesztés, a borkészítés szelleme.
Az első parcellájuk egy Rajnai rizling volt, érett a szőlő, mit csináljanak vele? Érkezett a feladat, így Bakos László beiratkozott a szőlész-borász képzésre, a 3000 négyzetméteres szőlő feldolgozásához vásároltak felszerelést, majd jött a következő terület, így ma egy hektárnyi Rajnairól szüretelnek. Segítségükre nem kis személyiség, mint Szentesi József sietett, akinek tanácsait megfogadva formálták gazdaságukat.
Ha pedig már belejöttek, megvásároltak egy 35 hektáros birtokot, s egy részén megkezdődtek a tereprendezési munkák, az újabb telepítés.
Közben pedig Nadapon megépítették a Borbárjukat, az egyedi tervezés a házigazda szakmai munkáját dicséri, de a különleges enteriőr is magáért beszél. Az épület nem csak baráti – és szakmai – borkóstolók hangulatos helyszíne, de az irodájuk és még két apartman is helyet kapott benne.
Ma a szakmai tudásukat a saját Rajnai rizlingből készült boraikon keresztül ismerhetjük meg, s akár 3 évjáratot, évjáratonként 2-2 tételt is be tudnak mutatni. Aki vállalkozik rá, hogy végigkóstolja, nem csak a kifinomult stílust, a Rajnaiban rejlő sorszínűséget, de a termőtáj egyediségét is megismerheti.
Bakosék nem zárkóztak be, Borbárjukban a környékbeli termelők boraival, pezsgőivel is megismerkedhetnek az arrajárók.
Fontosnak tartják, hogy helyi termelőktől helyi termékeket is tartsanak. Három éve rozéval is megjelentek, s egy évre rá a sillerük is a polcra került. Igaz, ma még vásárolt szőlőből, de a jövőben már saját szüretből fognak dolgozni, s idővel a pezsgőkészítésbe is bele szeretnének vágni.
Azon a területen telepítenek, ahol valaha Czinege Lajos vadászott, s még a Hungaroring nyomvonalát is ott jelölték ki. Ma 6,5 hektárt ültettek be szőlővel, ahol a hagyományoknak megfelelően 0,5-0,5 hektáron Tarcali kék és Laska oltványok kerültek a földbe, de úgy döntöttek, a Tihanyi kéknek is adnak esélyt. Emellett 1 hektárnyi Kékfrankos és ugyanannyi Kadarka színesíti a palettát. Tavasszal másfél hektár Szerémi zöld és 1 hektár Hárslevelű ültetését végzik el.
Bakos László kiemelte, az újkori fajták a biztonság miatt kerültek kiválasztásra.
Meszes talaj, gránit alapkőzet – ahogyan a Velencei hegységtől elvárjuk –, legfelül 20-80 centiméteres humusz takarja a sárgás vulkáni kőzetmáladékot. Alanyt is a talajvizsgálatok figyelembevételével választottak, így esett a választásuk a Fercal-ra
Az új telepítéseket bio módszerrel művelik, idén összesen egy alkalommal permeteztek, réz és kén került a levelekre.
Termő Rajnai ültetvényük 40 éves, egyes függöny művelésben, tőkénként egy kilós terheléssel. A szüreti időt a pH alapján határozzák meg, 3,2 felett már szedik.
Az első szüretet kosaras préseléssel oldották meg, azóta pneumatikus géppel dolgoznak. Mint Bakos László elmondta, igyekeznek a legjobb eszközöket beszerezni. Még nem tudják, a régi magyar fajtáknak hogyan áll az acéltartály, ezért a 7,5 hektárra dupla tárolókapacitással számolnak. A Kádár Hungary Kft. Larus hordóiban érlelnek, később a Harmony is szolgálatba lép, s a kettő házasítására készülnek, de szeretnék kipróbálni az amfórát is. Egyediségüket hangsúlyozza, hogy saját élesztőtörzzsel dolgoznak. Két éve flotálnak, tapasztalataik szerint így jobb a must tisztasága, s a szüret estéjén már erjed.
„Élményt kell adni, a bor önmagában nem elegendő. Így a gyönyörű táj, a kiváló borok mellé szállást is tudunk biztosítani”- magyarázta Bakos-Szabó Mariann, a régi borászatot kinőtték, s készülnek az újnak a tervei feldolgozóval, pincével, étteremmel, rendezvényhelyszínnel.
Nézve a mostani Borbárt, nem lehet kétségünk, igényes épületegyüttesnek teszik le az alapjait.
A meglévő kóstolóhelyiségben a hordódongákból és teatojásból „egybegyúrt” lámpa – vagy inkább műalkotás – Bakos László fejéből pattant ki, s ha már megfogalmazódott benne, meg is valósította. Az egész falnyi kerámiakép Zakar István kerámiatervező keze munkája, aki a helyi szőlőültetvényeket, indákat, borokat, de még a traktorfordulókat is beleálmodta (házigazdánk szerint egyesek női testet látnak bele). S, a háttérben egy egészfalas üvegajtóval ellátott ipari hűtő biztosítja a kóstolható borok megfelelő hőmérsékletét.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Viniczai Sándor
Fotó: magyarmezogazdasag.hu