Megújult a Báthori István Múzeum – Interaktív kiállítással várják a látogatókat Nyírbátorban

majort
2024. 10. 18., p – 11:14

Nyírbátorban ünnepélyes keretek között átadták a teljesen megújult Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumát, amelynek felújítása egy 1,9 milliárd forintos beruházás keretében valósult meg.

Az eseményen Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta a múzeumok közösségépítő és identitáserősítő szerepét. Elmondása szerint a múzeumok hídként kötik össze a múltat és a jelent, és fontos szerepük van abban, hogy felkeltsék a közönség érdeklődését és figyelmét.

A beruházás során teljesen felújították és akadálymentesítették a műemléki védettség alatt álló épületet, valamint látogatóbarát közönségforgalmi és múzeumpedagógiai tereket alakítottak ki, mindezt az épített örökség és a történelmi múlt megóvása mellett – hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, hogy az egykori minorita kolostorépület felújítása nemcsak a szakszerű műtárgyvédelem és a szakmai háttérmunka korszerű feltételeit teremtette meg, hanem beteljesítette Nyírbátor nemzetközi Báthori-emlékhellyé válását is.

A közgyűjtemény és a város múltját felidézve az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Ecsedi Báthori István (1430–1493) erdélyi vajda az 1479-es kenyérmezei csatában szerzett kincsekből Bátorban nagyívű építkezéseket indított, a büszke város pedig nem feledte el alakját.

A Báthori-család évszázadokon át meghatározó szerepet játszott az ország történelmében. Tagjai összekötötték a szétszakított királyi Magyarországot és Erdélyt, uralkodókat adtak Lengyelországnak és Litvániának, hadvezérek és államférfiak voltak, akik kiemelkedtek a történelem lapjain – ismertette Závogyán Magdolna.

Hozzátette, hogy a gazdag és nagyhatalmú család tagjai a kultúra bőkezű mecénásai voltak, akik a hazai művelődéstörténet máig meghatározó alakjai közé tartoznak. Bár a 17. századra csillaguk leáldozott, a család legendája és fennmaradt tárgyi emlékei a nemzet féltett örökségévé váltak.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy nem csupán egy történelmi emlékhely megújítását ünneplik, hanem a Báthori-kultusz méltó helyre emelését is a magyar identitás- és emlékezettudatban.

A felújítással létrejött Magyarország első és egyetlen Báthori-kultuszhelye, amely a múzeumon keresztül újra összeköti a Szilágyságban és Északkelet-Magyarország határain túl élő magyar közösségeket egészen Lengyelországig – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Hammerstein Judit a másfél évig tartó fejlesztésről szólva kifejtette, hogy az épületben új állandó kiállítást hoztak létre, és lehetőség nyílik szakmai, közösségi és turisztikai programok megrendezésére is.

A Báthori István vajda emléke előtt tisztelgő kiállítás a hely szelleméhez méltó, kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsekkel és valósághű műtárgymásolatokkal, valamint a legmodernebb virtuális technológiák alkalmazásával mutatja be a Báthori-család történetét.

A „Sárkányfogak – A Báthoriak története” című interaktív, családbarát kiállítás számos digitális eszközzel szólítja meg a közönséget. Ez az első olyan magyarországi kiállítás, ahol a mesterséges intelligencia interaktív módon van jelen, lehetőséget biztosítva a látogatók számára, hogy beszélgethessenek az MI által megszemélyesített karakterrel.

A látványos kiállítás emellett bemutatja a Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit és történetének legérdekesebb alakjait.

 

Forrás: Csodálatos Magyarország/ Halász Gabi
Fotó: Balázs Attila | MTI