A 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határainkon innen, de a határainkon túl is. A 2011-ben indított jótékony kezdeményezést a 2013-as megalakulása óta bekapcsolódó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vitte igazán sikerre, és mostanra százszorosára növelte az első évben gyűjtött mennyiséget. A program szervezését, összefogását, az elmúlt éveknek megfelelően, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ végzi. A kezdeményezés megbecsültségét jelzi, hogy a „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” a programot Magyar Örökség Díjjal tüntették ki – olvasható a MAGOSZ honlapján.
Az aratás kezdete óta gyűlik
A búza adományok beérkezése a gyűjtőpontokra folyamatosan zajlik, egészen a betakarítás kezdetétől az őszi adományozó ünnepségekig.
A nagy közösbe került búzából liszt lesz, hogy abból megsülhessen az a bizonyos kenyér, de nem csak ez az egyetlen támogatási módja a Magyarok Kenyere Programnak, ugyanis pénzadományt és a jövedelemadó 1 százalékát is szívesen fogadnak.
Az országos program természetesen saját megyénkben is sokakat sarkall az adakozásra, a Magyarok Kenyere Programot támogatva.
Négy Magyarok Kenyere gyűjtőpont a megyében
– Idén is örömmel fogadjuk a búza adományokat, hogy együtt hozzájárulhassunk a rászorulók támogatásához és a közösség építéséhez. Idén négy gyűjtőponton várjuk a felajánlásokat, így letehető a búza az Aranybulla Mg. Zrt-nél Székesfehérváron, vagy a Csákvári Mg. Integrációs Zrt-nél. Ugyanígy várják a 15 millió szem egy részét a besnyői Baki-Trans Kftnél, és a Lajoskomáromi Győzelem Mg. Kft lerakójában. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vesz ebben a nemes kezdeményezésben, fogalmazott július 26-án közzétett posztjában Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke.
Az adomány tehát gyűlik, és remélhetőleg az abból őrölt lisztnek köszönhetően, minden éhes szájnak jut legalább egy szelet.
Forrás: FEOL
Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív