Több ezer milliárd forint jut az agrárium fejlesztésére

majort
2024. 07. 23., k – 09:03

Benkő Zsolt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád-Csanád vármegyei területi felelőse a Rádió 7 közös nevező című műsorában beszélt a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról.

Az új támogatási ciklus 2023-tól 2027-ig tart, és a kormány jelentősen megnövelte a mezőgazdasági fejlesztési támogatásokat, összesen 2900 milliárd forintos keretösszeggel. Ez idő alatt közel 70 felhívás fog megjelenni, amelyek célja a vidék fejlesztése. A támogatások központi oldalán, a kap.gov.hu-n elérhetőek a pályázati felhívások.

A feldolgozó üzemek fejlesztése kiemelt jelentőségű, külön pályázatokkal a kis- és nagyvállalkozások számára. A kisebb termelők és őstermelők 200 millió forintig pályázhatnak, ami 50%-os támogatási intenzitást jelent. A pályázatokat több szakaszban lehet benyújtani az ősz folyamán, illetve 2025 tavaszán is. A nagyobb üzemek számára 200 milliárd forint áll rendelkezésre, amely akár 5 milliárd forintos fejlesztéseket is lehetővé tesz. A pályázatok célja, hogy a megtermelt mezőgazdasági alapanyagokat minél nagyobb részben feldolgozzák, így növelve a hozzáadott értéket. Fontos a zöld beruházások támogatása is, amelyek célja az energiafelhasználás csökkentése és a megújuló energiaforrások hasznosítása.

A kertészeti ágazat fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek, különös tekintettel az üvegházak és hűtőházak fejlesztésére. A pályázatokat szeptembertől lehet benyújtani, és ezek célja a friss zöldségfélék piaci keresletének kielégítése és környezetbarát megoldások alkalmazása. A geotermikus energia hasznosítása szintén fontos szerepet kap. Az új ültetvénytelepítés és a gyógynövénytermesztés is támogatott, szeptembertől lehet pályázni a 25,2 milliárd forintos keretre.

Az állattartó telepek fejlesztése is kiemelt figyelmet kapott, külön pályázati lehetőségekkel a kisebb és nagyobb gazdaságok számára. A kisebb termelők szeptember 17-től, a nagyobb fejlesztések október 8-tól nyújthatók be. Az állattartó telepek fejlesztése minimum 200 millió forinttól maximum 5 milliárd forintig terjed, 50-80%-os támogatási intenzitással. A pályázatok célja az állattartási feltételek javítása, az energiahatékonyság növelése és az állatbetegségek megelőzése.

Benkő Zsolt említést tett a társadalmi vállalkozások támogatásáról is, különös tekintettel a szociális farmokra, amelyek hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával foglalkoznak. Az ilyen vállalkozások akár 40 millió forintos támogatást is elnyerhetnek.

A műsorban hangsúlyozta, a pályázati lehetőségek széles spektrumát és a vidéki fejlesztések fontosságát, amely hozzájárul a helyi gazdaságok és közösségek fejlődéséhez. Az érdeklődők számára a pályázatok részletei és beadási határidők a kap.gov.hu oldalon érhetők el.

 

Forrás: Promenad 24
Fotó: Promenad 24