A szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása digitális eszközök segítségével Pionsat településen

majort
2024. 03. 14., cs – 10:23

Pionsat település önkormányzata (Franciaország) már 2010 óta tervezte egy olyan tér létrehozását, amely hozzájárul a helyi élet fellendítéséhez és elősegíti a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Úgy döntöttek, hogy egy olyan új, innovatív helyszínt hoznak létre, amely nyitott a kulturális, gazdasági és társadalmi kezdeményezések befogadására.

Pionsat egy nagyjából 1200 fős kis francia település az Auvergne-Rhone-Alpes régióban. A vidéki szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására irányuló széleskörű vizsgálatot követően az önkormányzat úgy döntött, hogy egy olyan, több digitális funkcióval is rendelkező (például vetítővászon, videokonferenciához szükséges eszközök, multimédia terem) közösségi teret alakít ki, amely nyitva áll a polgárok, egyesületek és helyi hatóságok számára.

A 2018-ban megnyílt @robase fedett nézőtérrel, rendezvényteremmel, bárral és jegyirodával, valamint szabadtéri színház működéséhez szükséges nézőtérrel is rendelkezik. A @robase különféle közösségek szervezésében megvalósuló színes rendezvényeknek ad otthont, akik nagyra értékelik a helyben elérhető digitális lehetőségeket. A projekt az EMVA társfinanszírozásában valósult meg és közvetlenül hozzájárul a nyüzsgő helyi élethez.

A projekt fő célkitűzései és eredményei

A projekt céljai között szerepelt a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés fejlesztése és elősegítése, a digitális megoldások használata a kulturális, gazdasági és közösségi élet javítása érdekében; az innovatív tevékenységek támogatása. A projekt keretében a következő tevékenységek valósultak meg:

  • Az új épület tervezése – az első lépések a 2010-es évek elején kezdődtek. A településen régóta szerettek volna egy olyan teret létrehozni, amely hozzájárul a vidéki élethez.
  • A @robase közösségi tér megépítése – az új épületet két részre osztották. Az egyik, 205 m2-es rész a videó és filmvetítéseknek ad helyet. Ez a minden szükséges technikai eszközzel felszerelt, 40 m2-es színpaddal is rendelkező előadóterem magán és nyilvános eseményeknek is helyszínt biztosít. A másik, 68 m2-es részben a bár és a jegyiroda található és kisebb események helyszínéül szolgál. Ez a rész az előadóteremmel együtt összesen 750-800 ember befogadására alkalmas.
  • Az épület sikeres felépítését követően a település hozzájárult a @robase 250 ülőhelyes kültéri nézőtér kialakításához is.

Projekt eredményei

  • A terem 2019-ben 168 alkalommal adott otthont különféle eseményeknek és tevékenységeknek.
  • Többek között képzéseket, sporteseményeket, előadásokat, helyi iskolai összejöveteleket szerveztek és 2019-ben a @robase adott otthont a több mint 1000 fős látogatószámú sörfesztiválnak is.
  • Havonta egy alkalommal filmvetítést szerveznek, amelyen alkalmanként 30-50 fő vesz részt.
  • A termet helyi magáncégek is használják találkozóik megtartására.
  • A COVID-19 járvány alatt a @robase egészségügyi szolgáltatásoknak is helyet adott, valamint oltópontként is működött.

Legfontosabb tanulságok és javaslatok

  • A KAP támogatásait különféle módokon lehet felhasználni a vidéki életminőség javítása érdekében, amellyel hozzájárulhatnak az EU vidéki területekkel kapcsolatos hosszútávú jövőképéhez.
  • Ennek a típusú projektnek összetett a lebonyolítása, de ennek ellenére fontos, hogy valami olyan újdonságban is gondolkodjunk, amely értéket is ad helyi szolgáltatásokhoz. A @robase digitális eszközöket (például kiváló minőségű videó vetítéshez és meetingek szervezéséhez) is biztosít és számos, egyedi igényekhez alakítható térrel is büszkélkedhet.  Ez a „kombináció” megkülönbözteti a @robase-t a többi közösségi tértől és lehetővé teszi, hogy olyan különféle eseményeknek és tevékenységeknek adjon otthont, amelyek széles közönséget vonzanak.

A projekt történetét bemutató, angol nyelvű teljes összefoglaló megtekinthető a CAP Network honlapján.

 

Forrás: CAP Network
Fotó: CAP Network