Mezőgazdasági és Vidéki-térségek Inspirációs Díj (ARIA) 2023

majort
2023. 12. 18., h – 10:47

A 2023. évi Mezőgazdasági és Vidéki-térségek Inspirációs Díj (Agricultural and Rural Inspiration Awards - ARIA) a Közös Agrárpolitika (KAP) által finanszírozott nyertes projekteket ünnepelte, a 2023. december 4-én Brüsszelben (Belgium) tartott ünnepségen. A kezdeményezés az egész életen át tartó tanulást, az innovációt és a versenyképességet kívánja erősíteni a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben.

Idén került megrendezésre a kezdeményezés ötödik megmérettetése, amely 2019 óta díjazza az EU által társfinanszírozott leginspirálóbb vidékfejlesztési projekteket.

A KAP célkitűzéseihez kapcsolódóan 20 országból 92 pályázat érkezett, amelyből a bírálatot végző szakértők 24 projektet (kategóriánként hatot) választottak ki. A nyilvános szavazásra mintegy 13.000 szavazat érkezett szerte az európai tagállamokból, a négy tematikus kategória mentén, amelyek az Intelligens és versenyképes mezőgazdaság, a Környezetvédelem, A vidéki területek társadalmi-gazdasági szerkezete, és a Vidéken élők készségei tématerületek voltak. A nyertesek a 2023. december 4-én tartott ünnepségen kerültek bemutatásra és díjazásra a belga fővárosban, Brüsszelben.

A 2023. évi ARIA öt nyertese, a zsűri által kiválasztott négy tematikus győztes (kategóriánkként egy) és a közönségszavazás nyertese. 

A nyertes pályázatok az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

KoroKausi_Finnország   

The Landscape Farm_Portugália  

11 LAGs_Spanyolország

Local energy for farmers and citizens_Belgium 

Urban Farm Doetinchem_Németország

 

 

Forrás: NAK / Jakab Ágnes
Fotó: NAK / Jakab Ágnes