Hagyományőrzés egy hangonyi pizzériában

majort
2023. 12. 02., szo – 09:53

Hangony egy nyugodt kis észak-borsodi falu, mely világítótoronyként magaslik ki festői szépségű érintetlen környezetével a Bükk lábánál. Turisztikai erejével, évről évre nagyobb létszámban vonzza a látogatókat, akik felfedezték többek között a velünk élő vadászturizmust és a Hangonyi Tó által kínált sporthorgászatot, valamint a különböző versenyeket (bicikli, futó).

A Bükk-hegység gyönyörű panorámája, a tökéletes kirándulóhelyek és túraútvonalak, a gazdag természeti- és állatvilág, felejthetetlen élményt biztosít minden turistának.
A hangonyiak híresek vendégszeretetükről, az odalátogatóknak felejthetetlen programokat szerveznek és büszkén mutatják be nekik helyi nevezetességeiket, történelmüket.

Ezt tapasztalhattam meg én is, amikor egy közeli rendezvény apropóján ott járva találkoztam Gyárfás-Tóth Milán és családjával. A település polgármestere szeretettel ajánlotta az éttermüket, ahol nagyon finom pizzát készítenek. Meg is kóstoltam és közben beszédbe elegyedtem a tulajdonossal és kedves feleségével.

Vállalkozó szellemű, gasztronómiai beállítottságú fiatalember valóra vált gyermekkori álma ez a családias hangulatot árasztó étterem és vendégház, amit Hangony szívében található.

Az már megérkezésemkor feltűnt, hogy az épületben sok régi bútor és berendezési tárgy vesz körül. De jobban elmerülve a beszélgetésben derült ki, hogy még milyen csodás dolgokat rejt ez a hely és magában foglalja az elmúlt évszázadok történetét és az épített örökséget.  

Hangulat egyrészről maga az étterem falaiból árad, másrészt a múlt század vidéki régiségek sugallják, amelyek közt ülünk. Összhangja egy igazi skanzenre emlékezteti az idelátogatókat, amely a tavernapince mélyétől az udvaron át végigkíséri. Egyes vendégek szerint „inkább ékszerdoboz, mint skanzen”.

Az épületek 1735-ben épültek A Somoskőy családnak, melynek egyik része az ún. nagy gabonás volt. Ebben üzemel jelenleg az étterem, a Hangonyi Pizzéria. Milán nagymamája örökölte ezt a portát anno, majd később szálláshely is működött benne, melyet a nagyszülők üzemeltettek. Milán már második generációs vendéglátós, ez érződik is a kiszolgáláson és a szakma iránti elkötelezettségén.

A vendégtér jellegzetessége, hogy az itt található boltíveket duplakereszt boltívnek nevezik, az alatta lévő látványpincében is ugyanazon duplakereszt boltív megtalálható. Az egyik vendégszoba, a „Cserepes” a másik a „Gerendás” és a mellette található „Boltíves” is gazdag múlttal rendelkezik. Előbbiben posta működött hajdanán, az utóbbiban pedig imaterem volt. Mindhárom lakrész nagyon hangulatos és csendes.

De visszatérve a vendéglátáshoz. A tulajdonos és felesége alapvetően fontosnak tartják, hogy az ételeik csak jó minőségű, lehetőleg helyi alapanyagokból készüljenek. Ezért úgy döntöttek, hogy a gyümölcsösükben megtermelt javakból készítik a házi szörpjeiket, lekvárjaikat, vagy éppen majd a jövőben finom pálinkájukat. A lekvárokat például hagyományosan, rézüstben készítik, ami meg is tekinthető az étteremben.

Saját készítésű, mindig friss, ízletes ételekkel várják a vendégeket, nyáron hangulatos teraszukon is.

Ami szintén különleges náluk, az a közeljövőben tervezett házilag készülő száraz tészta és tortelini. Mindkettő eredeti, saját recept alapján készül, a tésztát korabeli fa gyalupadon formázzák, ami a látvány pasta-műhelyben készül. Ezen kívül saját recept alapján készítik a 7 fűszeres szószukat, ami egyedi, csak náluk kóstolható.

Ha már néhány sorral feljebb említésre került az ékszerdoboz, akkor meg kell említeni, hogy mint minden ilyen szelencének van egy titkos retesze.

Esetükben ezt az étterem alatt elhelyezkedő taverna jelenti. Hangulatában hasonló, kicsit lazább stílusban megvalósult. Ez a helyiség lesz a pálinka kóstoló és a látvány pince is egyben.

A falakon kiállított réz plakettek Ózd és a környék múltjába engednek betekintést.

A jó vendéglátás alapjait tovább is szeretnék adni a fiataloknak

A kitartásnak, a szakmaszeretetnek, az érdeklődésnek és a sok próbálkozásnak köszönhetően 2010 óta üzemel a Hangonyi Pizzéria. „Sok-sok gondolat és ötlet tárhelye ez” – vallja a tulajdonos.  Talán ennek köszönhetően érték el céljaikat és nyilatkoznak róluk pozitívan, többek közt a szakiskolák vezetői is. A házaspár elhivatott abban, hogy a tanulóiknak mindig többet nyújtsanak. Bevonják őket a termelésbe és közösen keresnek megoldásokat a felmerülő problémákra. Átadják a tanulóiknak tudásukat, tapasztalataikat és megosztják velük gondolataikat. A náluk végzett tanulók a szakmájukban megállják a helyüket és ha nem is szakmán belül maradnak, akkor is helyes irányba terelik őket.

Ennek ékes bizonyítéka, hogy nemrég Gyárfás-Tóth Milán ügyvezető a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarától, „tanulóképzés terén kiemelkedő gazdálkodó szervezet” kamarai díjat vehetett át.

Értékteremtő és példamutató munkájukhoz jó egészséget és kitartást kívánok, bízom abban, hogy a vidékfejlesztés terén még sok ilyen lelkes családról számolhatok be.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: www.hangonyipizzeria.hu; www.hangony.hu
Fotó: Tóth Ágnes