A helyit erősítenék tovább

majort
2023. 12. 01., p – 09:58

Egy korszak lezárul, egy új ajtó kinyílik. Együttműködési megállapodás született a Széchenyi István Egyetem és a Pannónia Kincse LEADER Egyesület között. Ünnepi közgyűlést tartott a közelmúltban a Pannónia Kincse LEADER Egyesület (PKLE) az abdai önkormányzat épületében.

A megjelenteket Szabó Zsolt, az egyesület elnöke, Abda polgármestere köszöntötte.

– Véget ért a korábbi fejlesztési ciklus. Igaz, elnökként csak néhány hónapja szolgálom a közösséget, de tagtelepülés vezetőjeként és vezetőségi tagként sok éve dolgozom.

Rálátásom alapján azt mondhatom, hogy egyesületünk az egyik legnagyobb és legjobban teljesítő szervezetté nőtte ki magát. Ebben nagyon sok munka van. A LEADER betűszó, mozaikszó. Ez a mozaik hasonlat jól illik ránk, hiszen a mi szervezetünk egységét, erejét is éppen a sokszínűségünkből fakadó különbözőségünk adja – mondta az elnök.

– A következő fejlesztési ciklusban ugyanazokat a fejlesztési elveket igyekszünk követni, amiket az elmúlt évtizedekben kialakítottunk.

Dolgozunk a versenyképes és élhető vidékért, az ott megjelenő sokszínűség megőrzéséért és bemutatásáért.

A rendezvényen dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő elmondta: a LEADER egyesületek megalakulásának célja a vidékfejlesztés volt. Feladatuk, hogy a sokrétű támogatások a vidék legkisebb településeire is eljussanak.

Az egyesületek ereje abban áll, hogy az alulról jövő kezdeményezéseknek tudnak helyet biztosítani, megoldásokat kínálnak a felmerülő valós igényekre. Települések újulnak meg, vállalkozók tudnak munkahelyeket teremteni vagy megtartani, civil szervezetek erősödhetnek meg. A LEADER program hosszú évek óta szolgálja a vidék fejlesztését.

A korábbi fejlesztési program helyét átveszi a közös agrárpolitika stratégiai tervén alapuló új kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy a következő években országosan mintegy 105 helyi akciócsoport vesz majd részt a program megvalósításában – szögezte le a miniszter.

Az eseményen a 2014–2020-as időszak eredményeiről Németh Tamás, a PKLE munkaszervezet vezetője számolt be, majd dr. Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség elnökének köszöntője után a Pannontáj – Sokoró Natúrpark munkaszervezeti feladatainak ellátására az Agrárminisztérium és a Pannónia Kincse LEADER Egyesület megállapodást írt alá. A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Remsei Sándor dékán, az egyesület nevében Szabó Zsolt polgármester együttműködési megállapodást kötött a helyi termékek fejlesztésére.

 

Forrás: Kisalföld
Fotó: Kisalföld