Több, mint 2 milliárd forintból újulnak meg Heves megye külterületi útjai

majort
2022. 02. 22., k – 12:56

Tizennégy Heves megyei település kapott támogatói okiratot az utóbbi hetekben a külterületi helyi közutjainak fejlesztésére. A Vidékfejlesztési Program keretében beadható pályázati konstrukció keretében vidéki térségekben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthattak be támogatási kérelmet, 95%-os támogatási intenzitás mellett, maximum 300 millió forint támogatási összegig. 


A felhívás lehetőséget biztosít önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő külterületi, helyrajzi számmal ellátott, már meglévő földutak stabilizálására, szilárd burkolatának kialakítására, valamint a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak felújítására, korszerűsítésére. Támogathatóak továbbá közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések, így forgalomtechnikai eszközök beszerzése és kerékpáros, illetve gyalogátkelőhelyek kialakítása is.


A 2021-ben beadott támogatási kérelmek már elbírálására kerültek.


Átány Község Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a településen található utak és járdák felújítására. Minden lehetséges forráson keresztül pályázunk, nyertünk már támogatást a Start közmunkaprogramban, illetve a Magyar Falu Program keretén belül is, a település belterületi útjainak, járdáinak rendbetételére, melyeknek köszönhetően 2022-ben több mint 1 kilométer hosszan újul meg gyalogos út, valamint több mint 600 méter utat látnak el zúzalékkal, vagy szilárd alappal. A Vidékfejlesztési Program keretében lehetőség nyílt a külterületi útjaink felújításának megkezdésére is, melynek köszönhetően 55 millió forintból az ún. Sugár út aszfaltborítását végzik el. Ezen a részen több vállalkozás is működik, az ő mindennapjaik, munkájuk és közlekedésük válik könnyebbé a forrásnak köszönhetően. – tájékoztatott Jámbor Dénes, Átány Község polgármestere.


Tizennégy Heves megyei település összesen 2.272.341.784.- Ft támogatási összegből fejlesztheti külterületi közútjait.


A projekt keretében Füzesabonyban, a Pusztaszikszó elnevezésű rész gazdasági útját fogják felújítani közel 2,4 kilométeres szakaszon. Az Önkormányzat célja, hogy javítsák az érintett út mentén, valamint az útról megközelíthető becsatlakozó utakon működő vállalkozások, gazdaságok megközelíthetőségét. – mondta el Nagy Csaba, Füzesabony város polgármestere.


Szerző: ifj. Jámbor Dénes
Fotó: ifj. Jámbor Dénes