Ökofalu épül Boconádon

Az ökofalu és közvetlen környezete a Mátra déli előterében, az Alföld északi peremvidékén, a Tarna folyó völgyében az M3-as autópályától 10 perc autóútnyira terül el. A legközelebbi településtől, Boconádtól arisztokratikus távolságban, de bármikor könnyen megközelíthetően, alig több mint egy kilométer távolságban fekszik. Az ökofalu teljes területe az 1,5 kilométer hosszú körtöltésen belül több mint 10 hektár, melyből 5,2 hektár területű a központban elhelyezkedő, asszimmetrikus tórendszer és a hozzá kapcsolódó közösségi tér. Erre fűződik fel a további közel 5 hektár területen az egymástól diszkrét távolságban álló 10 családi ház a házakhoz tartozó konyhakertekkel. Az ökofaluhoz a töltésrendszeren kívül szervesen illeszkedik a közel 200 hektár méretű mezőgazdasági birtok, melyen bio rendszerű állattartás, szántóföldi művelés, primőrkertészet, gyümölcstermelés és szőlészet működik. A birtok felszíne enyhén hullámzó, több pontjáról is kiváló panorámát nyújt a közeli Mátrára és a Kékes csúcsára. A birtokhoz a Boconád-Heves között húzódó aszfaltútról aszfalt burkolatú bekötő út vezet. A birtok saját tulajdonú, 270 méter mély, ivóvíz minőségű artézi vizet adó kúttal rendelkezik, mely biztosítja a házak és a tórendszer vízellátását. A birtok házainak elektromos energia ellátása napenergiára épül, de tartalék rendszerként saját, központi hagyományos alapú áramfejlesztő rendszer áll rendelkezésre (aggregátor). A házak fűtés rendszere a földhő hasznosítására épül, de tartalék rendszerként a hagyományos, cserépkályhás/kandallós fűtési rendszer is kiépítésre kerül, amihez a fűtőanyagot a közeli, saját tulajdonú erdő biztosítja.

A birtok középpontjában álló 5,2 hektáros tórendszer halgazdaságként és szabadidő központként egyaránt működik. Vizét az ökofaluhoz tartozó 270 méter mély kútból érkező ivóvíz minőségű artézi víz biztosítja. A tóban parkosított kis sziget található melyre hídon át lehet bejutni, a tórendszer közepén egy kisebb magaslat szolgál kilátópontként. A tóban gondozott, rendszeresen horgászott és időszakosan újra telepített halállomány található a Kárpát-medence ödemikus halfajaiból válogatva: ponty, keszeg, kárász, csuka, süllő.

Az ökofalut övező mezőgazdasági birtok az ökofalut megálmodó és létrehozó vállalkozó hosszú évek óta működő magánbirtoka. A 200 hektáros területen szántóföldi művelés, szőlészet, primőrtermelés, gyümölcstermesztés folyik a magyar alföldi tájra jellemző növény- és állat fajtákkal. A gyümölcsösben egy hektáron cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva, körte, alma, birs, naspolya terem, szintén egy hektáron kék és fehér szőlő tőkéket művelnek, a több hektáros zöldségkertészetben borsó, bab, burgonya, zöldség, répa, retek, tök, cékla, uborka, padlizsán, paprika, paradicsom, kapor, sóska, spenót terem. A fóliasátras zöldségkertészetben télen-nyáron paprika, paradicsom és uborka, a szántóföldeken pedig vetésforgó rendszerben búza és kukorica. Az állatállomány gerincét a rideg tartású 10 szürke marha, 20 rackajuh és 50 baromfi alkotja, mely állomány a később felmerülő igények szerint rugalmasan növelhető. A halgazdálkodás az 5,2 hektár területű tórendszerben zajlik, a telepített és horgászható halfajok:ponty, keszeg, kárász, csuka és süllő. A birtok jogilag különálló, de működését tekintve szerves egységet képez az ökofaluval. Az ökofaluval megkötött hosszú távú együttműködési szerződés és a tulajdonos személye garantálja azt, hogy a mezőgazdasági birtok által megtermelt kiváló minőségű bio élelmiszer (gabonafélék, zöldség, gyümölcs, tojás, frissen fogott hal vagy frissen vágott hús, részlegesen vagy teljesen feldolgozott hústermék) folyamatosan rendelkezésre álljon illetve előzetes egyeztetéssel bármikor megvásárolható legyen a háztulajdonosok számára. Az erdőgazdálkodás biztosítja az ökofalu fával történő ellátását, mely egyrészt látvány-és szabadidős program elem (kandallók fűtéséhez, grill partikhoz, nyár esti tábortüzekhez), másrészt szükség esetén a fűtést segítő tartalék rendszerhez biztosít alapanyagot.

Az ökofaluban mindössze tíz ház felépítését tervezik. Az építészek ezért tíz különböző alap háztípust alakítottak ki, tekintettel az ökofalu építészeti egységére azonos filozófiával, vizuális és anyaghasználati elvek mentén, de méretben és külső megjelenésben némiképpen eltérő megoldásokkal. Minden telek mérete és tájolása olyan, hogy egy telek kiválasztása után a tíz alap háztípusból bármelyiket ki tudjuk választani, a kiválasztott alap háztípus bármelyik telken felépíthető. A kiválasztott bármelyik alap háztípus – modul rendszerben – bővíthető egyedi igények alapján, sőt választható opcióként akár alapjaiban is áttervezhető.

A közelben több állandó, meleg konyhás étterem található, horgász tavak állnak rendelkezésre, Tarnamérán, 10 percnyire termál- és strandfürdő, valamint szintén 10 percre lovaglási lehetőségek vehetők igénybe. A terület kiválóan alkalmas a tereplovaglás mellett kerékpáros kirándulásokra is.

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős