Farm To Fork Academy (Visegrádi négyek a Fenntartható Agráriumért Albániában)

farm_kerettel_2A Farm To Fork Academy az Albán Nemzeti Vidéki Hálózat irányításával 2021-ben megszületett nemzetközi együttműködés. A program fő célkitűzése, hogy felhívja az albán gazdálkodók figyelmét a környezetbarát mezőgazdasági megoldásokra a partnerországokban már jól működő gyakorlatok bemutatásának és módszertanok elsajátításának segítségével.

A Farm To Fork Academy program az alábbi országok, szervezetek közreműködésével jött létre:

    -  Albán Vidékfejlesztési Hálózat
    -  „Visztula - Terra Culmensis” Lengyel Helyi Akciócsoport
    -  Cseh-Morva Mezőgazdasági Vállalkozók Egyesülete
    -  Vidéki Parlament Szlovákiában
    -  Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.

 

A hat hónapig tartó online tréningsorozatot a Visegrádi Alap finanszírozta.

Az oktatási anyag magában foglalta a biodiverzitás védelmét, a fenntartható vidékfejlesztést és az éghajlatváltozás kihívásaival történő szembenézést támogató intelligens farmtechnológiák használatát. A végrehajtás során a 35 év alatti albán gazdálkodók egyéni mentorálás mellett, külföldi jópéldákon keresztül kaptak betekintést a mezőgazdaságban megjelenő környezeti problémákba és az azokra adott megoldási lehetőségekbe, hogy az így megszerzett tudást a későbbiekben átadhassák gazdatársaiknak.

A projekt keretében a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság működő jógyakorlatát mutatta be az albán kistermelőknek. A Nógrád megyei zöldségtermesztő  gazdaságban Dezsény Zoltán és felesége, Judit környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot működtetnek.  Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak  8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szemelőtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak. A bemutatott módszertan a Farm To Fork Academy oktatási tematikájába szervesen illeszkedett.

A projektről részletesebben a https://anrd.al/ongoing/farm-to-fork-academy-v4-for-sustainable-agriculture-in-albania/ oldalon olvashatnak.