Webinarium-Hungarikum 2021

majort küldte be 2021. 05. 27., cs – 14:45 időpontban

A hazai agrártermékeknek a gasztronómia, és az élelmiszeripar jelenti az egyik legnagyobb felvevőpiacát. Sajnos az elmúlt év folyamán nem nyílhatott lehetőség olyan rendezvények szervezésére, amelyek a magyar nemzeti konyha tradícióinak megőrzésére, a hungarikumok vendéglátásba való minél szélesebb körű bevonási lehetőségeire koncentráltak volna. Ennek a hiányának pótlásaként került sor 2021. február 26-án az agrárium, a hungarikumok, és a gasztronómia kapcsolatát felölelő – Webinárium-Hungarikum 2021. címet viselő - szeminárium online felületen történő megszervezésére és lebonyolítására. 


A webinárium résztvevői a tudományos élet kiemelkedő szakemberei közül, valamint a magyar gasztronómia gyakorlati szakértői közül kerültek ki. Előadásaik sokszínű, érdekfeszítő szakmai témaköröket vonultattak fel.
Fazekas Csaba a Miskolci Egyetem docense előadásában a Hungarikumok kialakulásának körülményeit vette górcső alá, valamint rámutatott a mai Hungarikum lista szerepére mind a nemzeti konyhánk mind a mezőgazdaságunk életében.


Paksa Rudolf történésznek, az MTA BKTI tudományos munkatársának előadása a polgári konyha aranykorát mutatta be. Ezt követte Katona Csaba történész, az MTA BKTI tudományos munkatársának prezentációja, aki a 19. század vendéglátását Balatonfüred város akkori vendéglátásán, kulturális életén és turisztikáján keresztül mutatta be.


Füle Lídia Borszakértő „Borkészítés dióhéjban – avagy a magyar bor „ereje” itthon és határon túl-címmel tartott bemutatót. A magyar pálinka kialakulását és annak körülményeit, valamint a magyar gasztronómiában betöltött szerepét pedig Petzold Attila sommelier elemezte. 


A szervező, Martin Imre előadásában az Osztrák–Magyar Monarchia gasztronómiai hagyományának szerepét vizsgálta a kortárs magyar vendéglátásban.
Az MNVH képviseletében a szimpóziumon kollégánk, Weidel Walter beszélt az Agrárminisztérium szerepéről a Hungarikumok tekintetében, a mezőgazdaság szerepéről a magyar gasztronómiában, valamint bemutatta a MNVH tevékenységét, eredményeit.

A webináriumról az alábbi videó készült: