Minden évben nevelési és szociális intézmények, valamint alapítványok részesülnek a gazdák által összegyűjtött gabonából őrölt lisztből, határon innen és túl. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program záróakkordja az adományozó ünnepség, amelynek Zala vármegyei eseményét Zalaegerszegen tartották, a városi hangverseny és kiállítóteremben.
Zala vármegyében 33 690 kilogramm búzát ajánlott fel 226 gazdálkodó, amelyet 7 gyűjtőponton adtak le. A tüskeszentpéteri malomban őrölték meg, amelyből 18 190 kiló liszt lesz. Ezt a mennyiséget 32 zalai intézményhez juttatták el. Ezeket az adatokat Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke ismertette az ünnepségen, méltatva, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program már az egész diaszpórában összefogja a magyarságot.
Jakab István köszönetét fejezte ki a zalai gazdáknak, akik felajánlották a búzát, a beszállítóknak, a gyűjtőpontokon dolgozóknak, továbbá a tüskeszentpéteri malomnak, ahol idén is megőrölték a búzát, és helyt adtak a búzaszentelés ünnepének is. Mint fogalmazott, ebben a nagyon zaklatott világban számukra természetes cselekedet az egymásra figyelés, az egymás segítése, és a hagyomány tisztelete, amelynek az az üzenetértéke: „igen, emberek vagyunk.” Beszélt arról is, hogy a programban idén 25 kárpátaljai diáknak biztosítottak ösztöndíjat tanulmányaik folytatásához, mind olyan családnak, ahol az édesapa a fronton vesztette életét. Jövőre 50 fiatalt kívánnak így segíteni.
A programot áthatja a határokon átívelő együttgondolkodás, az egymás iránt érzett tisztelet és szeretet. Nemkülönben az a gondoskodás, amellyel gyermekintézményeket támogatnak a gazdák, hangsúlyozta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ alelnöke.
Zalaegerszeg önkormányzata és a város közössége számára egyaránt fontos a magyar nemzet határokon való egyesítése, melynek érdekében testvérvárosi kapcsolatokat ápolnak szerte a Kárpát-medencében, mondta el Gecse Péter alpolgármester.
Forrás: ZAOL
Fotók: Pezzetta Umberto