Százszázalékban természetes termékeinket a minőségi követelményeknek megfelelően állítjuk elő. A hidegsajtolási folyamat az otthonunkban kialakított présüzemben zajlik, ügyelve minden részletre.
A minőség fenntartásának kulcsa a kiváló alapanyag, a modern eszközök, az évtizedes tapasztalat és a hagyományos módszerek együttes alkalmazása. Ezeknek köszönhetően egy fenntartható gazdaságot sikerült létrehoznunk – fogalmaz Balogh Péter, a számos hazai és nemzetközi elismerést elnyert Balogholaj nevű cég alapítója, vezetője.
– Őstermelőként, Zala vármegyében, Kerkabarabáson 1997 óta foglalkozunk olajtök-termesztéssel. Fő profilunk a tökmagolaj. Elárulom, kicsit kényszerpálya volt ez az egész.
Először tökmagot termeltünk, de annak felvásárlási ára a 2000-es évek elején úgy lecsökkent, hogy nem volt értelme eladni. Ekkor kezdtünk tökmagolajat készíteni.
Aztán, bár felment a tökmag ára, maradtunk az olajnál, mert arra kialakult a vevőkörünk. 2000 óta tehát, a piaci igényekhez igazodva, tökmagolajat forgalmazunk, amely később dió-, mák-, lenmag, kendermag-, szőlőmag-, máriatövismag-, sárgabarackmag- és csipkebogyómag-olajjal egészült ki az egészségmegőrzés jegyében – fogalmazott Balogh Péter.
– Családi gazdaságunk Zala megyében, Hetés, Göcsej és az Őrség ölelésében, a Kerka-völgyében található, ahol termékeink alapanyagát termeljük meg őstermelőként, ügyelve a magas fokú környezetvédelemre, minimális vegyszert használva a termelésben. E szemléletmód mellett arra is ügyelünk, hogy
a termelési és előállítási folyamatokból származó hulladék mennyiségét nullára redukáljuk vagy teljes mértékben felhasználjuk, így például a termékek csomagolása is újrahasznosított anyagokkal történik.
Emellett a préselés után fennmaradt úgynevezett „pellet” is fontos része a feldolgozási folyamatnak, hiszen finomra őrölt magőrlemények lesznek belőle, vagy a termőföldre visszajuttatjuk tápanyagként, illetve állatok takarmányozásához használjuk fel. Fontos megemlíteni, hogy Szécsiszigeten, a termelői piacon egyéb, szezonális termékekkel is várjuk vásárlóinkat: különféle savanyúságokkal és ízletes lekvárokkal, gyümölcslevekkel, házi tojással, zöldség-gyümölccsel, olajos magvakkal. Folyamatosan igyekszünk bővíteni portfóliónkat új, izgalmas és ízletes termékekkel. Szeretjük a nagyszerű, tökéletes ízeket így a természettel együttműködve, a legnagyobb gondossággal és átláthatósággal dolgozunk ezért.
Balogh Péter kiemelte: az ember egészsége nagyban függ életmódjától és táplálkozásától. Sok betegség megelőzhető, visszafordítható szervezetünk erősítésével, karbantartásával, a szükséges és hiányzó elemek bevitelével, folyamatos pótlásával. Egészségünk megőrzésében és a megbetegedések megelőzésében jelentős szerepet játszanak a növényi olajok, a bennük lévő telítetlen zsírsavaknak és vitaminoknak köszönhetően. A régi gyógyászatból közismert jótékony hatásaik vannak, egyben a konyhákban is változatos ízvilágot biztosítanak némely ételnek.
Az olajok Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alappillérei – tette hozzá.
– Immunerősítő hatásuk és egyéb kedvező tulajdonságuk miatt használatuk egyre szélesebb körben elterjedt. A tökmagolaj és a dióolaj stájer technológiával készül, a többi olajunk hideg sajtolással növényi csigaprésen keresztül. Hozzáadott adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, valamint semmilyen finomítási eljárást, vegyszeres kezelést nem alkalmazunk. Természetes ülepítés után palackozzuk őket, így kerülnek a fogyasztók asztalára. A növényi olajok tartalmazzák mindazokat a nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, illetve számos további egészségvédő hatással rendelkeznek, így fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott táplálkozásban.
Az olajok az élelmiszerek lényeges összetevői közé tartoznak, fogyasztásuk ősidők óta ismert. Bizonyos mennyiségű zsiradékra az emberi szervezetnek feltétlen szüksége van, illetve nélkülözhetetlen az egészség megőrzése érdekében.
A kívánatosnál lényegesen több zsiradék fogyasztása azonban elhízáshoz, anyagcsere-, szív- és keringési, valamint daganatos betegségekhez, ízületi panaszokhoz vezethet. Ezért javasoljuk a kevesebb mennyiségű, de minőségi olajok rendszeres fogyasztását, fajtától függően minimum egy-két mokkáskanálnyi, maximum napi két-három evőkanálnyi mennyiségben. A kívánt hatás elérése érdekében több fajtát egymással keverve is használhatunk. Fogyasztható önmagában, kenyérrel (például pirítóshoz, só, paprika, fokhagyma-granulátum hozzáadásával), pástétomokhoz, szendvicskrémekhez, körözöttekhez, de bármely készételhez keverve, és különösen élvezetes friss salátákra locsolva, salátaöntetekhez keverve. A műhelyünkből magőrlemények is kikerülnek. Ezek jótékony hatású, alacsony kalóriaértékű, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú magas beltartalmi értékű és sokféleképpen felhasználható termékek. Róluk azt kell tudni, hogy kenyerek és péksütemények sütése közben egyaránt felhasználhatók, de készíthetünk belőlük pogácsát, pestót, lepényt is. Fogyaszthatjuk őket joghurtokba, kefirbe, reggelizőpehelybe szórva, de például salátánkat is fűszerezhetjük velük.
A piac jó, a Balogholaj-termékek kelendőek. Köszönhető ez a házi termelésű alapanyagoknak, a kiváló minőségnek, valamint az kedvező árnak is. A családi gazdaság ugyanis saját maga termel, s mivel nem áfaalanyok, olcsóbban tudják adni a termékeiket.
Balogh Péter azt mondja, a Covid-járvány választóvonal volt a piac tekintetében. Az emberek ebben az időszakban otthonról rendeltek, keresték az egészséget, annak megőrzését, javítását szolgáló különlegességeket. Ők is sok új vásárlót szereztek a pandémia alatt.
– A kezdetek óta rengeteget dolgozunk azért, hogy minőségi termékeket állítsunk elő. Például kézzel kapáljuk a tököt, és kiemelten figyelünk a termékeink előállítási munkálataira. A feleségemmel ketten dolgozunk a gazdaságban, én csak ezzel foglalkozom. A kitartó, szorgalmas munka nélkül nincs siker, s mindennek köszönhetjük, hogy számos helyen (például horvátországi nemzetközi versenyen is) elismerték a termékeinket. Bővítésben, valamint – az olajok és őrlemények tekintetében – új termékekben jelenleg nem gondolkozunk, már csak azért sem, mert a mostaniak beváltak, keresik és kedvelik őket a vásárlók – fogalmazott Balogh Péter.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Bella Huba