Felhívás gazdálkodóknak felmérésben való részvételre

majort
2024. 10. 08., k – 10:26

Hiánypótló agrárgazdasági kutatást indít az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával. A kutatás célja az ökológiai gazdálkodás gazdaságossági vonatkozásainak jobb megismerése.

Az ökológiai gazdálkodás, mint fenntartható termelési rendszer ágazatonkénti átlagos jövedelmezőségéről kevés reprezentatív kutatási adat áll rendelkezésre. Ezek az adatok nemcsak az új belépők számára fontosak a döntéshozatalban, hanem támogatáspolitikai szempontból is elengedhetetlenek.

A kutatás keretében üzemi szintű költség- és bevétel adatok segítségével számítjuk ki az adott ökológiai ágazat (pl. őszi búza-, kukorica-, szőlő-termesztés) átlagos jövedelmezőségét. A kutatásban részt vevő gazdaságok a visszakapott egyedi kimutatás alapján értékelhetik saját teljesítményüket, felismerhetik erősségeiket és a fejlesztendő területeket.

A kutatás a KSH szakértői segítségével kialakított reprezentatív mintán alapul. Kérjük, hogy ha levélben vagy elektronikusan megkeresést kap az ÖMKi-től, vegyen részt a felmérésben! Az adatgyűjtést úgy alakítottuk ki, hogy minél kisebb terhet jelentsen az adatszolgáltató gazdaságok számára.

 

Forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Fotó: Unsplash