„Igaz Történet” a csabai kolbászról

majort
2024. 08. 24., szo – 07:02

Borsos Lehel kistermelő 2013-ban Romániából, Temesvárról költözött át Békéscsabára, ugyanis a felesége ide valósi. Szakácsként dolgozott otthon, majd Németországban kitanulta a hentes szakmát. Gyerek korában falun élt, ott nőtt fel így az állattartásra volt rálátása, hiszen sokféle állatot tartottak otthon, lovat, fejős tehenet, sertéseket, baromfit.

A téli családi disznótorok mindig izgalmas események voltak számára, hiszen ilyenkor mindig összegyűlt a család és mind együtt voltak, együtt dolgoztak.

2015 október 23 óta foglalkoznak sertéstartással és feldolgozással. Az Igaz Történet csapata hat fővel indult, majd költözések és pályamódosítások után ketten maradtak kistermelők a feleségével. Először csak igazán kicsiben kezdték, néhány malaccal és havi egy szombati piaccal Békéscsabán. Később ahogy egyre jobban kezdték őket megismerni, egyre több helyre eljutott a termékeik híre. Jelenleg hetente készítenek friss és füstölt termékeket saját magunk által hizlalt nagy súlyú sertésekből. Békéscsabán háztól értékesítenek, valamint három üzletbe szállítanak termékeikből. A hódmezővásárhelyi piacon már 8 éve jelen vannak, és egyre több visszatérő vásárlójuk van, akik kifejezetten az ő termékeiket keresik minden héten. Ezek mellett minden télen szezonban, működik náluk a falusi vendégasztal, amikor családok, csapatok, baráti társaságok jönnek hozzájuk úgymond „csapatépítő” tanyasi disznó vágásra, ahol végig nézhetik a munkafolyamat teljes menetét és részt is vehetnek abban. Majd közösen elfogyaszthatják az elkészült finomságokat.

Mind tudjuk, a békéscsabai kolbászkészítésnek az Óperenciás tengeren túl is elterjedt már a híre. Bár sokan azt gondolhatják, hogy minden itt készült kolbász egyforma, ez azonban mégsem így van. Minden család, mester visz az általa készített kolbászba valami fortélyt, amitől egyedi, csak az övé a csabai kolbász. Boros Lehel és családjának kolbászkészítési fortélya is a részletekben rejlik, a kiváló alapanyagokon túl, az általuk használt fűszerek minősége és mennyisége, a füstölés és az érlelés folyamatának egyedi összhangja adja termékeik utánozhatatlan varázsát. Céljuk, hogy értéket teremtsenek, legyen szó az állatokról való gondoskodásról vagy az élelmiszer készítéséről. Mindenben a legjobbra törekszenek, hiszik, a szorgalmas munka és az, hogy valamit szívvel lélekkel csinál az ember, meghozza a gyümölcsét. Termékeikkel a békéscsabai hagyományokat szeretnék megőrizni és tovább vinni. Szeretnék elérni, hogy egészséges és friss ételek kerüljenek a magyar családok asztalára.

Az utóbbi pár év a folyamatos fejlődésről és megújulásról szólt. Saját tanyát vettek, amit folyamatosan szépítgetnek, új feldolgozót és korszerű füstölőt alakítottak ki. Jelenleg készülnek a sertésólak, ahol a jelenlegitől eltérően mélyalmos sertéstartást fognak folytatni. A felesége megszerezte az Aranykalászos Gazda képesítést, így már növénytermesztéssel is foglalkozhatnak, Lehel hentes és húskészítmény gyártó oklevelet szerezett. Büszkék rá, hogy családi gazdaságukban az élelmiszer előállításának minden területéért ők a felelősek. Az állattartás és feldolgozás szakértelmén túl a növénytermesztéssel járó munkálatok is hozzájuk tartoznak, hiszen nagyon fontos számukra, hogy sertéseiket kiegyensúlyozottan és hozzáértő módon táplálják saját maguk által előállított takarmányukkal. Fiatal gazdálkodókként, bíznak benne, hogy példát tudnak mutatni a felnövekvő generációknak és a gyermekeik örömmel folytatják majd az utat, amin i 9 évvel ezelőtt elindultak.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert