Megnyílt a „89 hungarikum a Föld körül” című utazó kiállítás Rómában

majort
2024. 07. 11., cs – 10:33

Az EU Tanács magyar elnökségének nyitányán megnyílt a „89 hungarikum a Föld körül” című utazó kiállítás Rómában, amely kiemelkedő nemzeti értékeinkre fókuszál.

A tárlatot gondozó, Hungarikum Programiroda alapítója, Miklós Péter elmondta: csapatuk majdnem tíz éve dolgozik a hungarikumok népszerűsítésén azért, hogy megmutassanak valamit a jellegzetes magyar karakterből, és ezáltal közelebb vigyék Magyarországot és a magyarságot a világhoz.

Miklós Beatrix, a magángyűjtemény kurátora különleges kiállítási anyagot állított össze, amellyel Magyarország sokszínűségét és a két nemzet közös pontjait is megjelenítették. Kiemelte, Róma, az örök város büszke az éltető hagyományaira, akárcsak mi a magyarság csúcsteljesítményeire.

A Collegium Hungaricumnak otthont adó Falconieri-palota különleges helyszín, s az elmúlt néhány napban hatalmas érdeklődés kísérte az olasz közönség részéről a kiállított tárgyakat, illetve a bemutatók révén a magyar gasztronómiát.

Miklós Beatrix gondozásában hollóházi, herendi és Zsolnay-porcelánok sorjáznak a tárlaton, emellett megjelenik Puskás Ferenc labdája, Hévíz és a puli kutya is. A tárlat a Hungarikum Programiroda Nonprofit Kft., az Agrárminisztérium, valamint a Hévíz Turisztikai Egyesület közös munkája révén nyújt felejthetetlen élményt a látogatóknak.

– A Hungarikum Programiroda lassan tíz éve örömmel és lelkesedéssel prezentálja Magyarország kiemelkedő nemzeti értékeit, hungarikumaink egyediségét szerte a világban, s e kiállítás anyaga folyamatosan bővül. Utazó tárlatunkat láthatták már például Brüsszelben, Luxemburgban, Rómában, Erfurtban, Prágában és Marosvásárhelyen is – fogalmazott Miklós Péter.

Az exkluzív római tárlatot a világhírű színész, Franco Nero is megnézte, aki öt filmet forgatott Magyarországon, és mint mondta, közel érzi magát a magyarokhoz.

A kiállítást megnyitó Lantos Krisztina, a Collegium Hungaricum igazgatója leszögezte, Magyarországot sokszínűségében szeretnék bemutatni, kiemelve azokat a pontokat, amelyekben e két nemzet hasonlít egymásra: szenvedélyében, művészetében, családszeretetében és a saját hazája iránti tiszteletben.

Belánszky Zsolt, az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezetében szolgáló rendkívüli és meghatalmazott nagykövet pedig azt mondta, mi, magyarok büszkék lehetünk nemzeti kincseinkre, s vélhetően azok az olaszok, akik megnézik e kiállítást, Magyarországra is ellátogatnak majd, hogy jobban megismerhessék hazánkat, kultúránkat, gasztronómiánkat.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: Hungarikum Programiroda