15 éves fennállását ünnepelte a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

majort
2024. 07. 10., sze – 10:55

A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség május 24-én ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a várgesztesi Faluházban. A napot szakmai előadások nyitották, majd hagyományőrző programok és kulturális bemutatók követték, amelyek bemutatták a térség gazdag kulturális örökségét.

Légy ott!

Engedd, hogy segítsünk!

Adj hozzá Te is!

Dolgozzunk együtt!

Egyél finomakat!

Ragadd meg az alkalmat!

Választotta mottójául a 15 éves fennállását ünneplő Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség a május 24-én megtartott ünnepségére. A reggeli esős idő ellenére érkeztek sorban a települések főzőcsapatai, akik mindennel felszerelkezve kezdték el az általuk választott étel elkészítését. A jó hangulat már a készülődés elején is érezhető volt. Baj sváb káposztával, a Pro Vértes Közalapítvány sörös vaddisznósülttel és pásztortarhonyával, Csókakő paradicsomos, gombás sertéstokány zsemlegombóccal, Dunaalmás lecsóval, Kömlőd csülökpörkölttel, Magyaralmás pörkölttel és sült flekkennel, Pátka pusztapörkölttel, Tardos palacsintával, Várgesztes sült malaccal, káposztával, gombóccal, a Vértesszőlősi Levendulás csülkös babgulyással készült.

A szakmai előadások sorát Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere kezdte meg, bemutatva házigazdaként települését. Majd Schunder Tibor, a Vértes-Gerecse Közösség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője beszámolt a vidékfejlesztés és a területfejlesztés együttműködéseiről, összekapcsolódási pontjairól, egymásra épüléséről. Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés alelnöke is köszöntötte a 15 éves egyesületet, hiszen az egyesület megalakulásában a megyének is nagy szerepe volt. Zsán-Klucsó Klaudia, az Agrárminisztérium osztályvezetője a 2023-2027-es időszak KAP Stratégiai Terv felépítéséről, a LEADER programban várható új és régi szabályokról, előírásokról és tudnivalókról is beszélt a hallgatóságnak. Móricz Beáta, a szervezet szakmai vezetője áttekintést adott az elmúlt 15 év munkájáról, kiemelve, hogy eddig a Vértes-Gerecse Közösség több, mint 4,4 milliárd forint fejlesztési forrással tudta támogatni a térségi szereplőket. Nagy várakozásokkal néznek a 2023-27-es időszak elé, melyben 558 millió forint forrást tudnak lekötni, kipályáztatni. A pályázati felhívások 2024. II. félévére várhatók. Vállalkozásfejlesztésre nyújthatnak be támogatási kérelmet, valamint a civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak beruházásainak támogatására, illetve közösségépítő rendezvények, táborok szervezésére, a natúrparkok 4 pillérét erősítő fejlesztésekre.

 

A szakmai előadásokat könnyedebb hangulatú program, térségi hagyományőrző csoportok bemutatkozása követte. Elsőként a Csókakői Barkócaberkenye Egyesület Hajtás csoportja rábaközi táncokkal nyitotta meg a „képzeletbeli” színpad műsorát. A gyerekek nagy sikert arattak. Őket a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör énekes előadása követte. Lévai Imre Tibor Csókakőről érkezett hagyományőrző, aki csikós viseletben, böszörményi cifraszűrben felöltözve mutatta be a rajta lévő viseletet. A Vértesszőlősi Aszúszemek Néptánc Egyesület bukovinai táncokkal mutatkoztak be nagy sikerrel. A műsor zárásaként a helyi Várgesztesi Dalkör kamara kórusa örvendeztette meg a közönséget.

Közben elállt az eső, így az ebédet már az udvaron is el lehetett fogyasztani, megkóstolva a települések „ízeit”. A kitartóak az ebéd levezetése képpen polgármester asszony kíséretében egy rövid sétát is tettek a faluban a tó körül és az Árnyas ösvényen.

A program célja volt, hogy a térséghez tartozó 38 település egy könnyed, piknik rendezvényen jobban megismerje egymást. A tervezett program elérte célját a résztvevők visszajelzései alapján. Jövőre, ugyan nem itt, de tervezik már a következő pikniket.

 

Forrás: Nagy Tamás, Vértes-Gerecse Közösség
Fotó: Vértes-Gerecse Közösség